ICIJ: Una dintre cele mai mari bănci elvețiene, HSBC, și-a ajutat clienții să-și ascundă banii negri. România apare pe listă

Potrivit Consorțiului Internațional de Investigații Jurnalistice (ICIJ), cel mai mare depozit bancar al unui client care are legături cu România a fost de 829,1 milioane de dolari

hsbc

Timp de mai mulți ani, gigantul global bancar HSBC din Elveția a fost principalul furnizor de servicii financiare al unei echipe “pestrițe” formate din traficanți de arme, evazioniști, dictatori și celebrități. Asta s-a întâmplat cu ajutorul sistemului legislativ elvețian, prin intermediul căruia HSBC a protejat conturi care valorau peste 100 de miliarde de dolari, în total.

Aceasta este concluzia unei investigații realizată de Consorțiul Internațional de Investigații Jurnalistice, care a descoperit că gigantul financiar s-a folosit de sistemul bancar elvețian pentru a ascunde identitatea deținătorilor conturilor sale și – în multe cazuri – pentru a-i ajuta pe deponenți să evite plata taxelor.

Investigatiile ICIJ au la bază informațiile furnizate autorităților franceze de un fost angajat al HSBC, Hervé Falciani, în 2008. Dosarul a fost obținut ulterior de cotidianul “Le Monde” și a fost împărțit și altor publicații. ICIJ arată că, potrivit documenteloe, HSBC “și-a asigurat clienții în repetate rânduri că identitatea lor nu va fi divulgată autorităților naționale” și chiar “a discutat cu clienții o serie de măsuri care urmăreau evitarea plății taxelor în țările lor natale”.

Într-o reacție transmisă jurnaliștilor ICIJ, grupul bancar elvețian HSBC a precizat că a trecut “prin schimbări radicale în ultimii ani“, inclusiv prin reforme care vor îngreuna foarte mult încercările clienților de a evita plata taxelor.

Conform ICIJ, HSBC “i-a servit pe cei care erau apropiați” de regimurile dictatoriale, inclusiv cele ale fostului președinte egiptean Hosni Mubarak, fostului președinte tunisian Ben Ali și actualului președinte al Siriei Bashar al-Assad. De asemenea, printre clienți s-au mai aflat foști și actuali politicieni din Marea Britanie, Rusia, Ucraina, Georgia, România, India, Republica Democrată Congo, Rwanda și Senegal.

Cel mai mare depozit bancar al unui român: 829,1 milioane de dolari

Potrivit datelor publicate de ICIJ, România apare pe locul 39 în așa-zisul clasament al țărilor cu cele mai mari depozite bancare în dolari. Astfel, “cel mai mare depozit de bani asociat cu un client conectat cu România a fost de 829, 1 milioane de dolari“, arată datele ICIJ.

Aceleași date arată că, între 1974 și 2006, au fost deschise 325 de conturi ale unor clienți din România, care au legături cu un total de 594 de conturi bancare.

În total, 219 clienți ai HSBC au conexiuni cu România, 5% din aceștia având naționalitate română sau pașaport românesc.

Raluca Dan

NICIUN COMENTARIU