14.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 16:57
No menu items!

ÎCCJ: Nicio adunare publică nu se mai poate desfășura fără o autorizație

spot_img

Toate mitingurile și adunările publice trebuie declarate, potrivit deciziei luate, luni, de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, anunță Antena3. Decizia vine după ce ÎCCJ a fost sesizată de Curtea de Apel din București.

Curtea de Apel București a sesizat instanța supremă după protestul magistraților de pe scările Palatului de Justiție. Tot atunci Curtea de Apel București s-a delimitat de acțiunea magistraților, spunând că aceștia nu au cerut vreun acord din partea conducerii instanței.

Concret, într-un comunicat de presă din 17 septembrie 2018, coducerea Curții de Apel București informa că nu a existat un acord din partea instituției și nici vreo notificare prealabilă sau informare cu privire la intenția de organizare a protestului, deși se impunea, „dată fiind afectarea imaginii acestei instanțe”.

Astfel, niciun protest, mitig sau adunare nu se va mai organiza fără o autorizație prealabilă, măsura fiind valabilă inclusiv pentru adunările spontane sau așa-zis spontane din Piața Victoriei. 

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 3 prima teză din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată, cu referire la dispoziţiile art. 26 alin. (1) lit. a) şi d) din aceeaşi lege, există obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice, atunci când adunările urmează să se desfăşoare în pieţe ori pe căile publice (drum public, parte carosabilă şi trotuar) sau în alte locuri prevăzute de art. 1 alin. (2) din Legea nr. 60/1991, situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.

Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 15 octombrie 2018.

Înalta Curte de Casație și Justiției

Legea 60/1991

Art. 1 – (2) Adunările publice – mitinguri, demonstraţii, manifestaţii, competiţii sportive, procesiuni şi altele asemenea -, ce urmează să se desfăşoare în pieţe, pe căile publice ori în alte locuri în aer liber, se pot organiza numai după declararea prealabilă prevăzută de prezenta lege.

Art. 26. – (1) Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să întrunească elementele constitutive ale unor infracţiuni:
a) organizarea şi desfăşurarea de adunări publice nedeclarate, neînregistrate sau interzise;
b) nerespectarea orelor de desfăşurare, traseelor de deplasare sau locului şi perimetrului destinat adunării publice;

d) participarea la adunări publice nedeclarare sau interzise şi urmate de refuzul părăsirii locurilor de desfăşurare a acestora, la avertizările şi somaţiile organelor de ordine făcute potrivit legii;

Andrei Tudor