0.7 C
București
miercuri, 19 ianuarie 2022 - 3:19
No menu items!

ÎCCJ: Deschiderea unui cont pe o rețea de socializare folosind numele altei persoane este infracțiune

spot_img

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că este infracțiune fapta unei persoane de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare pe numele unei alte persoane, unde sunt postate fără acordul acesteia informații, fotografii și imagini video.

Decizia a fost dată într-un dosar în care Curtea de Apel Brașov a sesizat ÎCCJ cu privire la pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, într-un dosar în care un bărbat a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 8 luni închisoare pentru șantaj, fals informatic și violarea vieții private, după ce a deschis un cont fals pe o rețea de socializare și pe un site pentru adulți, unde a postat fotografii și filmulețe compromițătoare cu aceasta. 

Conform AGERPRES, instanța supremă a decis că este infracțiune fapta prin care o persoană deschide un cont pe o rețea de socializare folosind numele altei persoane.

“Fapta de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane și introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întrunește două dintre cerințele esențiale ale infracțiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept și cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”, se arată în hotărârea ÎCCJ.

M. Nedelcu