30.4 C
București
marți, 3 august 2021 - 14:12

Iațeniuk: Rusia vrea să oprească livrările de gaz către Europa în timpul iernii

spot_img

Iațeniuk avertiza că pe Ucraina o așteaptă o „iarnă lungă și rece”

 Arseni Iaţeniuk

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a declarat miercuri că Kievul este la curent cu planuri ale Rusiei de a opri livrările de gaze naturale către Europa în această iarnă, transmite Reuters.

„Situația în sectorul energetic ucrainean este dificilă. Iar noi cunoaștem planurile Rusiei de a bloca livrările de gaz chiar și către țări din Uniunea Europeană în această iarnă”, a afirmat el cu ocazia unei reuniuni guvernamentale. Anul trecut, jumătate dintre exporturile de gaze naturale rusești către UE au tranzitat Ucraina.

Iațeniuk avertiza vineri că pe Ucraina o așteaptă o „iarnă lungă și rece”, subliiind că țara mai are nevoie de încă 5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc și ar putea fi nevoită chiar să importe cărbune din cauza impactului conflictului asupra regiunilor sale industriale estice.

Rusia, care a furnizat aproximativ jumătate din cantitatea de gaz folosită de Ucraina anul trecut, a redus livrările la 16 iunie pe fondul unei dispute legate de prețuri și ca urmare a anexării Crimeii de către Moscova.

Întrebat într-un interviu televizat dacă, în opinia sa, Ucraina ar putea supraviețui fără gazul rusesc, Iațeniuk a răspuns: „Nu (…) Situația din timpul iernii va fi foarte dificilă”.

C.T.