6.1 C
București
joi, 15 aprilie 2021 - 2:50

Hunor Kelemen, despre desființarea SIIJ: „Nu ne putem întoarce de unde am plecat. Serviciile nu au ce căuta în Justiție”

Vicepremerul Kelemen Hunor, anunță că formațiunea pe care o conduce va vota în aceeași formă în Senat proiectul de lege privind desființarea SIIJ, iar dacă partenerii de coaliție – PNL și USR – doresc să modifice avizul CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților, schimbările pe proiectul deja votat în Camera Deputaților vor trebui discutate în coaliție care are o obligație să-și respecte angajamentele, a declarat Kelemen Hunor într-un interviu acordat Aleph News.

„Pe desființarea SIIJ nu avem nicio dispută, vom vota și în Senat. Nu ne putem întoarce de unde am plecat. Dacă ne uităm la DNA Ploiești, Oradea, Brașov, nu e ok. Eu vreau ca judecătorul să fie liber. UDMR a propus ca dosarele să se întoarcă la Parchetul General. Propunerea avizului a fost a lui Stelian Ion. În Senat, dacă vor să schimbe, discutăm în coaliție. Putem depune amendamentul UDMR cu Pachetul General. Judecătorii au fost ținuți în anchetă ani, au fost cu sabia lui Damocles deasupra capului. Eu încerc să caut un echilibru în justiție. Ce am stabilit în coaliție rămâne obligație”, a declarat Hunor Kelemen.

Liderul UDMR a spus că nu susține modificările Legii 51/1991 privind securitatea națională, în sensul ca datele din mandatele de siguranță națională să redevină probe în Justiție. „Ce este pe siguranță națională, acolo să rămână. Serviciile nu au ce căuta în Justiție. Justiția nu trebuie să fie câmp tactic pentru serviciile secrete. Nu trebuie să revenim de unde am plecat”, a declarat Kelemen.