10.2 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 9:24
No menu items!

UDMR, singurul partid din Coaliție care-și ține cuvântul dat în campanie

spot_img

UDMR a refuzat să voteze eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, a insistat că sporurile bugetarilor trebuie analizate și nu pot fi tăiate în cursul anului 2021, pentru că așa s-a promis în campania electorală, iar acum dă semne că este împotriva proiectului adoptat joi de Guvern, de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Primul semnal că UDMR chiar se ține de cuvânt cu ce a promis în campania electorală a fost săptămâna trecută, când premierul Florin Cîțu a anunțat tăierea sporurilor inutile, iar vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că toate sporurile trebuie analizate și în niciun caz nu vor fi tăiate anul acesta, deoarece așa au promis partidele în campania electorală.

Nu în 2021 vor fi eliminate şi acest lucru trebuie să vă spun, fiindcă noi în decembrie am spus un lucru extrem de preţios şi extrem de clar – salariile, în 2021, vor fi la nivelul anului 2020, luna decembrie. Acest lucru înseamnă că salariul plus sporurile înseamnă venitul lunar pentru fiecare angajat. Dacă noi am spus acest lucru în decembrie, trebuie să fie valabil şi în februarie. Nu putem spune că în februarie vedem un pic altfel şi mai tăiem, fiindcă atunci omul va avea mai puţini bani la sfârşitul lunii decât avea în decembrie”, a declarat Kelemen Hunor.

Miercuri, 17 februarie, chiar dacă știau că eliminarea pensiilor speciale va trece de votul Parlamentului și fără ei, maghiarii au preferat să dea un semnal coaliției de Guvernare și au refuzat să voteze proiectul.

A doua zi, joi, la ședința de Guvern la care a participat și președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a fost adoptat proiectul de desființare a SIIJ, deoarece la ședințele de Guvern se adoptă proiectele în majoritate, fără voturile miniștrilor. Liderii UDMR susțin că forma actuală a acestui proiect, așa cum a fost întocmită de ministrul Justiției Stelian Ion de la USR-PLUS, are puține șanse să fie votată în Parlament și va avea „o soartă incertă”. De altfel, reprezentanții formațiunii au mai cerut, la discuțiile privind acest proiect, garanții că nu vor apărea ingerințe în activitatea magistraților.

„I-am cerut ministrului Justiției să avem o discutie înainte să adopte legea în Guvern. Dacă vine în această formă în Parlament, cred că soarta proiectului ar fi incertă. În coaliție s-a agreat desființarea SIIJ, dar este foarte important ce punem în loc pentru ca ingerințe pot există. Ca să avem un sistem echitabil, o putere judecătorească independentă, trebuie să existe anumite mecanisme care să ofere anumite garanții. Am propus să avem o discuție tehnică, pentru un sistem de ‘checks and balances’, care să ofere aceste garanții de independență, fără ingerințe din partea politicului sau alte zone. I-am spus domnului ministru că trebuie să continue lupta împotriva corupției, nu dorim să desființîm DNA”, a declarat, la Antena 3, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Csoma Botond.

Cora Dumitrescu