7.4 C
București
joi, 15 aprilie 2021 - 1:05

Noile restricții adoptate de Guvernul Cîțu. Se intră în case la ora 20.00. Magazinele se închid la 18.00. În ce condiții se revine

Ministrul Secretar de Stat, Raed Arafat a anunțat joi seara restricțiile care se vor impune în raport cu rata de infectare. Circulația va fi restricționată de la ora 20.00 pentru zilele de vineri sâmbătă, duminică în localitățile în care rata de infectare este de peste 4 la mie, și pe tot parcursul săptămânii în localități cu incidență peste 7,5 la mia de locuitori.

În același pachet de măsuri intră programul magazinelor, în special celor alimentare care, potrivit noilor decizii se vor închide, în week-end la ora 18,00 în localitățile cu incidența de peste 4. Programul se aplică în fiec are zi acolo unde incidența este de 7,5 la mie.

Măsurile care au fost adoptate în urma şedinţei de joi a Guvernului sunt următoarele:

– Referitor la intervalul orar în care este permisă circulaţia – unde incidenţa este peste 4 la mie în ultimele 14 zile – în timpul week-endului vineri, sâmbătă, duminică circulaţia să fie permisă doar până la ora 20.00. La operatorii economici activitatea să fie redusă până la ora 18.00. Revenirea asupra acestor măsuri se face când se revine sub 3,5 la mie.

– Dacă incidenţa depăşeşte 7,5 la mie, circulaţia va fi până la ora 20.00 pe toată durata săptămânii, iar operatorii economici funcţionează până la ora 18.00 pe toată durata săptămânii. Se revine asupra măsurii când rata scade sub 7 la mie.

– Pentru noaptea de 27.03 – 28.03, măsura va fi extinsă până la ora 22.00 pentru persoanele care se vor deplasa la oficierile religioase pentru sărbătoarea Pesah.

– Pentru noaptea de 3 aprilie spre 4 aprilie, se va permite circulaţia persoanelor în intervalul 20.00 – 02.00 pentru deplasarea la slujbele religioase ocazionate cu Paştele catolic.

”S-a discutat şi de 1 mai – 2 mai, Paştele ortodox, care şi atunci vor fi stabilite ore de participare, însă nu va apărea în hotărârea de Guvern acest lucru pentru că actuala hotărâre de Guvern e actuală până în 14 aprilie, şi Paştele ortodox e la începutul lui mai şi va apărea reglementarea în următoarea prelungire a stării de alertă”, a precizat Arafat.

Sălile de fitness vor avea activitatea suspendată când se depăşeşte rata de 4 la mie şi se va reveni când scade sub 3,5 la mie.

Secretarul de stat Raed Arafat a mai anunțat că Marea Britanie nu se mai află pe lista țărilor pentru care România impunea carantină la intrarea în țară. Drept urmare, cetățenii care vin dispre Marea Britanie în România nu vor mai intra în carantină.