1.6 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 13:18
No menu items!

HSBC, acuzată de statul belgian pentru fraudă fiscală şi spălare de bani

spot_img

Banca a pus la dispoziția clienților firme offshore, pentru a-și ascunde veniturile

hsbc

HSBC Private Bank, filială a băncii britanice HSBC, a fost acuzată oficial în Belgia pentru fraudă fiscală gravă, organizată, şi spălare de bani, a anunţat luni procuratura belgiană, care suspectează instituţia financiară că a ajutat sute de clienţi să evite plata taxelor.

”Peste o mie de contribuabili belgieni ar putea fi implicaţi, pentru sume de ordinul miliardelor de dolari, care au fost plasate, gestionate şi transferate începând din 2003”, potrivit unui comunicat al procuraturii din Bruxelles.

Prejudiciul suportat de statul belgian din cauza acestor practici este estimat la câteva sute de milioane de euro. La acest prejudiciu se adaugă sumele mult mai ridicate care au fost spălate şi care ar putea fi confiscate de justiţie, potrivit comunicatului.

Investigaţia a fost lansată de justiţia belgiană în octombrie 2013. HSBC Private Bank este înregistrată în Elveţia. Banca este suspectată că a favorizat şi încurajat frauda fiscală prin punerea la dispoziţia clienţilor a unor firme offshore, în special din Panama şi Insulele Virgine, create special pentru ascunderea averilor clienţilor, fără ca acestea să aibă vreo activitate economică.

Potrivit Parchetului, mai mulţi directori şi angajaţi ai HSBC Private Bank urmează să fie audiaţi în acest caz.Justiţia din mai multe state europene între care Belgia, Franţa şi Spania, investighează de mai mulţi ani HSBC, una dintre cele mai mari cinci bănci din lume, pentru implicare în evaziune fiscală prin intermediul unor firme înfiinţate în paradisuri fiscale.