1.9 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 22:55
No menu items!

Hrebenciuc visa amnistia și grațierea alături de Dan Șova, acuzat și el de DNA

spot_img

Procurorii au stabilit că Viorel Hrebenciuc i-a cerut lui Dan Șova să inițieze lege pentru amnistie și grațiere, ca să scape de acuzațiile DNA

Viorel Hrebenciuc_SZ 1

Procurorii spun că vinerea trecută, pe 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc s-a întâlnit cu Dan Șova și au discutat în detaliu acuzațiile liderului PSD din ancheta cu retrocedările, dar și despre probele procurorilor și riscul de a primi o condanare pe faptele de care este acuzat Hrebenciuc.

Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanță pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii – n.r. Miron Mitrea a fost condamnat, pe 15 octombrie, la 2 ani de închisoare, pentru luare de mită) şi pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie şi graţiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o.

comunicat DNA

Anchetatorii mai susțin că Șova i-a promis lui Herebenciuc că îl sprijină pentru a ajunge președintele PSD, în dauna altor doi posibili contracandidați (n.r. Asta în condițiile în care Victor Ponta ar câștiga alegerile la Cotroceni).

În acelaşi context, colegul său de partid a acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidaţi, pentru a-l determina pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”). Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este învinuit în două dosare penale sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 (vezi comunicat nr. 1246/VIII/3 din 4 septembrie 2014 şi comunicat nr. 1450/VIII/3 din 15 octombrie 2014), proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală.
Întrucât abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 era un demers controversat, cei doi au concluzionat că acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei.

comunicat DNA

Dan Sova_DNA_SZ

DNA a mai stabilit că Dan Șova, care vroia să fie el ministrul Justiției dar nu poate pentru că are calitatea de suspect într-un alt dosar DNA, i-a promis ferm lui Hrebenciuc că îl va determina pe ministrul Justiției Robert Cazanciuc să inițieze proiectul de lege.

În schimb, Viorel Hrebenciuc i-a promis lui Dan Șova că va convinge mai mulți membri ai partidului, aflați în sfera lui de influență, să îl susțină pentru președinția PSD.

Dan Șova este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu în legătură cu contractele de asistență juridică, pe care casa sa de avocatură le-a derulat cu complexurile energetice Turceni și Rovinari.