4.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 14:53
No menu items!

Hrebenciuc: Ai forță imensă, Dane, ascultă ce spun! STENOGRAMA întâlnirii dintre Șova și Hrebenciuc

spot_img

Viorel Hrebenciuc îi spune lui Dan Șova că are încredere în forțele lui, că poate fi președintele PSD

Dan Sova_Hrebenciuc_SZ

Procurorii DNA au stabilit că la întâlnirea de vineri, 17 octombrie, dintre deputatul Viorel Hrebenciuc, proaspăt acuzat de DNA în dosarul retrocedărilor de păduri, și Dan Șova, purtător de cuvânt al PSD, senator și posibil candidat la preeșdinția PSD, s-au aranjat toate lucrurile între cei doi.

În data de 17.10.2014, Viorel Hrebenciuc , membru al Comitetului Executiv al Național al PSD, lider al grupului parlamentar PSD din Camera Deputaților și vicepreședinte al Camerei Deputaților, și-a folosit influența față de Șova Dan, membru al aceluiași partid politic, în scopul de a-l determina să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea unor pedepse.

Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzațiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafețe de fond forestier, despre condițiile de incriminare a acestor fapte și despre riscul de a fi condamnat.

Pentru a evita executarea pedepsei aplicată printr-o hotărâre anterioară lui Miron Mitrea și pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut lui Dan Șova să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie și grațiere, solicitare pe care acesta a acceptat-o.

Din cuprinsul discuției rezultă că propunerea legislativă nu urmărea rezolvarea unei nevoi sociale, iar cei doi nu au avut argumente de politică penală, ci exclusiv protejarea lui Viorel Hrebenciuc și Miron Mitrea, împrejurare care califică folosul ca necuvenit, aspecte ce rezultă din următorul fragment al discuției dintre cei doi:

HREBENCIUC VIOREL: …Acum îți spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite și tu, mă că…

ȘOVA DAN: Amnistie și grațeiere obligatoriu!

HREBENCIUC VIOREL: Pe cuvânt îți spun, Dane, și tu le spui la partid asta.

ȘOVA DAN: Și știți ce trebuie făcut, domnul președinte – trebuie să, nu o putem să abrogă abuzul în serviciu, dar…

(…)

Influența derivată din funcțiile pe care Hrebenciuc Viorel le deține, exercitată asupra lui Dan Șova, este confirmată de modul în care acesta i se adresează în cadrul discuției, de raportul de autoritate dintre cei doi și de modul în care Dan Șova îi cere sprijinul în vederea obținerii funcției de președinte PSD, astfel cum reiese din următorul fragment:

HREBENCIUC VIOREL: Sigur, e corect așa. Și cum am vorbit cu tine la faza cu președintele și modernizezi puțin – adică să mai fie și activitate la partid. Clar că te impui. Orice aprobă partidul. Ai forță imensă, Dane! Ascultă ce spun! Nu sunt nebun. Cel mai mare partid! Solid, e solid, ascultă-mă ce spun! Nu contează că dispare un baron sau altul, nu contează, Dane!

ȘOVA DAN: Partidul merge.

(…)

Procurorii spun că în același context, Dan Șova a acceptat promisiunea lui Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obțină funcția de președinte al PSD, în dauna contracandidaților Liviu Dragnea și Valeriu Zgonea, pentru a-l determina pe ministrul Justiției să inițieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art.13 din legea 78/2000.

Astfel, cei doi au discutat pe larg despre candidatura lui Dan Șova la funcția de președinte al PSD la începutul lui 2015, prilej cu care Hrebenciuc Viorel l-a asigurat în mod repetat de susținerea sa în raport cu ceilați contracandidați.

ȘOVA DAN: În legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea, merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu în primul rând.

HREBENCIUC VIOREL: Asta este problema.

ȘOVA DAN: Este negativ.

HREBENCIUC VIOREL: Boss, pentru mine, cum să-ți spun ție, să nu fie Liviu! În rest, nu am o problemă, practic și normal că mă focusez pe tine, știi. Este și Vali Zgonea…

ȘOVA DAN: Dar ce facem cu Vali?

(…)

HREBENCIUC VIOREL: Hai să-ți spun o chestiune: o să fii președinte, o să ai – pe ăștia pe care sunt nu te poți baza pe toți, că nu poți lucra cu Vanghelie să întrebi: bă, pe cine să pun la guvern? Că el vine cu nu știu cine. Nu știu dacă mă înțelegi. Deci aici tu ai o problemă. Dar cât de cât trebuie știut un lucru – sunt ministere în care chiar trebuie să mergi cu tehnocrați, nu o să ai ce să faci, boss.

ȘOVA DAN: Și trebuie să mai vorbesc cu Maria Lazăr, cu ea nu am apucat.

HREBENCIUC VIOREL: Maria Lazăr?

ȘOVA DAN: Da, nu am apucat să vorbesc cu ea.

HREBENCIUC VIOREL: Vorbește în numele meu cu ea. Îi spui: Domne, uite, eu am vorbit și cu Hrebenciuc. Eu am o relație specială cu ea, nu trebuie să mă – până o găsesc, până nu știu ce, vorbești tu direct cu ea și îi spui așa de la început. Și îi confirm eu când o văd, fără probleme. Ca să intri direct pe poarta din față la ea.

ȘOVA DAN: Și cu Vali, cu care m-am tot chinuit.

HREBENCIUC VIOREL: Cu Vali o să facem o dicuție, o să mă lași pe mine că acum el, așa. O să fac eu o discuție cu el și vedem, ne lămurim exact. Fără probleme.

(…)

ȘOVA DAN: O să mă duc și până la Focșani, la Marian acasă.

HREBENCIUC VIOREL: Da, că e de ăsta la care trebuie să ai grijă să îi hrănești orgoliul. Hrănește-i orgoliul! Aia e cheia succesului la Marian. Îi hrănești orgoliul și…

 Următoarea parte a discuției, conform DNA este legată de demersul celor doi de a dezincrimina fapta de folosire a influenței de către liderul unui partid politic. Mai ales că Viorel Hrebenciuc este acuzat de DNA tocmai de această infracțiune. Dan Șova i-ar fi promis lui Hrebenciuc că îl va determina pe ministrul Justiției, Robert Cazanciuc să inițieze un asemenea proiect.

HREBENCIUC VIOREL: Şi mai e legea 78. Boss, legea 78/200, că aici aceeaşi chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii. Până acum câţiva ani lumea nu băga în seamaă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune aşa: influenţarea în calitate de şef – nu şef….

ȘOVA DAN: De partid.

HREBENCIUC VIOREL: … de partid, nu ştiu ce, organizaţie şi altele, nu numai partid, influenţarea şi luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obţinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul.

ȘOVA DAN: Aşa l-au băgat şi pe Liviu cu referendumul.

HREBENCIUC VIOREL: Exact. Şi atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor: orice telefon pe care îl dăm – că eu am zis asta în Biroul Permanent şi Mediafax a preluat-o anul trecut, înţelegi? Am zis, domne, pe această lege, Dane, orice telefon îl dai, este influenţare. Dacă eu sunt pentru un primar din colegiul, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum – că pe urmă vă oamenii acolo, nu? Mă iau de guler că nu rezolv cu drumul. E, în momentul acela e influenţare!

ȘOVA DAN: Da, da.

HREBENCIUC VIOREL: Deci, automat, suntem beliţi.

ȘOVA DAN: Toţi!

HREBENCIUC VIOREL: Deci scultă ce spun, aia nu e o chestiune…

ȘOVA DAN: Nu, codul integrităţii…

HREBENCIUC VIOREL: Trebuie puse la punct astea pentru că, îşi spun, suntem degeaba. Tot aşa, mă chemase pentru asta acum câţiva ani şi zic: Domne, dar vedeţi că e aşa? Şi zice: Domnule Hrebenciuc, nu eu am făcut legea. Ce să îi spun? Ce să îi spun? Aici, uite, la asta, la Braşov şi la aceasta, la Sârbu şi la mine, e trecută asta.

ȘOVA DAN: Vreau să vă spun un lucru: când am vorbit cu câţiva judecători – că sunt prieten, sunt 15 ani de bară – Voi sunteţi nebuni? Şi mi-au spus: Puişor, dăm ce aţi reglementat boi. Voi aţi scris, noi aplicăm.

HREBENCIUC VIOREL: Exact.

ȘOVA DAN: Modificaţi legea.

HREBENCIUC VIOREL: Nu, trebuie făcută o chestiune foarte clară.

Șova mai adaugă că proiectul trebuie inițiat de ministerul Justiției “cu inteligență”, și l-ar fi făcut el, dacă ar fi fost în locul lui Cazanciuc, așa cum își dorește, dar nu poate pentru că are dosar la DNA.