5.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 8:51

Hotărârile judecătoreşti şi motivările acestora vor fi publicate pe internet

spot_img

Toate hotărârile judecătoreşti şi motivările acestora vor fi publice, pe internet. După doi ani a fost lansat portalul instanţelor din România, capabil să afişeze peste 20 milioane de decizii luate de instanţele din toată ţara.

Hotarârile judecătoreşti definitive care pot fi găsite pe site-ul girat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) le sunt folositoare deopotrivă avocaţilor, judecătorilor şi cetăţenilor. „Suntem una dintre primele ţări din Europa care începe să publice hotărârile judecătorești, în așa fel încât actul de justiție să fie mult mai transparent și să fie un factor de unificare a practicii judiciare la nivel național”, a spus Marius Tudose, președintele CSM, citat de digi24.ro.

„În acest moment, plenul CSM și-a dat acordul ca toate instanțele naționale să transporte toate hotărârile judecătorești către ROLII”, a mai spus Tudose.

Până acum, fiecare instanţă avea propria politică de afişare a deciziilor. Acum, administratorii site-ului spun că, în cel mult 24 de ore de la pronunţare, decizia apare pe portal.

Rostul unui astfel de portal este acela ca pragul de aşteptare a celor care trebuie să ajungă cu adevărat la justiţie să se alimenteze şi din informaţiile puse la dispoziţie despre acest portal”, a spus Florea Gheorghe, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

Datele personale ale celor implicaţi în procese vor fi atent filtrate.

Se face anonimizarea datelor personale în mod automat şi am folosit standarde mai restrictive când am anonimizat datele decât cele folosite de ÎCCJ sau de instanţele europene. Asta pentru că, din păcate, nu există nişte standarde clare privind anionimizarea datelor din hotărârile judecătoreşti”, a spusl și Dan Stoica, director general Wolters Kluwer.

Ideea realizării portalului a venit de la asociaţiile de avocaţi şi notari, care au şi achitat cei peste 200.000 de lei necesari.