27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 15:28
No menu items!

Horațiu Moldovan și Raed Arafat se bat cap în cap pe tema asimptomaticilor

spot_img

Bâlbele autorităților legate de transmiterea coronavirusului nu au limite. Ministerul Sănătății nu reușește, nici după cinci luni de la deputul pandemiei, să aibă o poziție solidă pe subiectul asimptomaticilor. La emisiunea lui Marius Tucă, miercuri seara, Arafat spune ca asimptomaticii sunt mai contagioși decât simptomaticii. La Răzvan Dumitrescu, la Antena 3, tot miercuri seara, Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune ca asimptomaticii au o contagiozitate redusă si că, din contră, simptomaticii transmit virusul.

Potrivit secretarului de stat de la Sănătate, „Contagiozitatea asimptomaticilor e mai redusă. Dar chiar dacă e redusă, asta nu înseamnă că nu există. Pacientii asimptomatici pot transmite boala. În general, pacientii asimptomatici ramane asimptomatici, au un risc mic de a deveni simptomatic, un procent relativ mic devin simptomatici”, a declarat secretarul de stat. Horațiu Moldovan a adăugat că pacienții simptomatici transmit mai ușor COVID-19 pentru că „prin natura sindromului respirator propulseaza virusul”.

Legat de numărul de noi cazuri zilnice din ultima perioadă, oficialul din Ministerul Sănătății a declarat că sunt și unele semne bune.

„N-aș face afirmația că este situația atât de ingrijorătoare. Numărul infecțiilor este la un nivel mai ridicat decât în primele trei luni, dar este un număr relativ constant. Nu avem de-a face cu o explozie, cu o creștere exponențială a cazurilor. Dacă creșterea este liniară, putem gestiona situația. Numărul este încă suficient de mic să poată fi controlat și să putem îngriji eficient în secțiile de Terapie Intensivă. Dacă reușim să menținem, ne putem instala într-o fază de platou cu o anumită doză de optimism”, a fost poziția medicului Horațiu Moldovan, secretar de stat la Sănătate.

La polul opus se situează însă în afirmații Raed Arafat. Chiar și în urmă cu trei zile, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a avut o poziție agresivă față de asimptomatici.

„Nu! Asimptomaticul are virusul și transmite și sunt multe studii la acest moment. Cel puțin câteva din ele le-am primit de la un coleg din Statele Unite, medic implicat direct în tratamentul pacienților cu COVID. Toate studiile avertizează asupra faptului că asimptomaticii transmit. Unul din studii spune că asimptomaticul este tendonul lui Ahile în lupta cu acest virus”, a declarat Arafat la Antena 3.

Raed Arafat a mai precizat că românii trebuie să fie foarte atenți de unde se informează, mai ales în discuția despre asimptomaticii Covid-19.

”Dacă 70-80 la sută din populație respectă regulile și știu că trebuie să-i apere pe ceilalți și să se apere pe ei, dacă rămâne un procent care nu respectă și acest procent circulă, nu poartă mască, acest procent va afecta pe restul oamenilor (…). A fost o discuție care a indus foarte multă lume în eroare – discuția pe asimptomatic”, a avertizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

În luna aprilie, a fost nevoie de insistența Avocatului Poporului pentru ca ministerul Sănătății să se gândească la o soluție pentru “vidul legislativ” privind persoanele depistate cu COVID-19 asimptomatice. Ministerul Sănătăţii le-a exclus din rândul celor pentru care se instituie carantina la domiciliu, fără să fie încadrate nici la carantină instituţionalizată. Situația lor s-a clarificat în luna iunie, când Nelu Tătaru a anunțat că asimptomaticii pot pleca acasă dupaă 10 zile de caratină spitalizată

Mai multe studii citate inclusiv de oficiali OMS arată însă că asimptomaticii nu transmit virusul.

SURSA FOTO: Antena3.ro