17.4 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 17:28
No menu items!

Hong Kong va avea în magazine o soluție pulverizantă pentru suprafețe, care ține virusul departe timp de 90 de zile

spot_img

Cercetători de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie (HKUST) din Hong Kong au anunţat că au dezvoltat o soluție antivirală care ar putea oferi 90 de zile de protecţie „semnificativă” împotriva bacteriilor şi a virusurilor, precum coronavirusul care provoacă COVID-19, relatează luni Reuters, potrivit Agerpres.

Produsul, numit MAP-1, a fost dezvoltat în decurs de 10 ani şi poate fi pulverizat pe suprafeţe frecvent utilizate de public, precum mijloace de transport în comun, magazine, butoanele şi balustradele ascensoarelor din blocuri și clădiri.

Eficiența produsului, numit MAP-1 este sporită de conținutul de polimeri sensibili la căldură care încapsulează şi eliberează dezinfectanţii la contactul uman. Învelişul care se formează după pulverizare dispune de milioane de nanocapsule ce conţin dezinfectanţi, despre care specialiștii spun că rămân eficienţi în uciderea bacteriilor, virusurilor şi a sporilor chiar şi după ce soluţia s-a uscat. Față de alte produse folosite ca dezinfectant, acesta nu este toxic și este sigur pentru pielea umană, pentru mediul înconjurător, mai susțin cercetătorii.

După testarea sa la un spital și la un cămin de bătrâni, produsul a fost aprobat pentru utilizarea în masă și va fi fabricat pentru a putea fi pus în vânzare, în magazinele din Hong Kong începând cu luna viitoare.