4.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 15:02
No menu items!

Hong Kong: “Revoluţia umbrelelor” generează manifestaţii de susţinere peste tot în lume

spot_img

În faţa ambasadei Chinei din centrul Londrei, manifestanţii arborau umbrele negre şi galbene, o referire la cele folosite de locuitorii din Hong Kong pentru a se proteja de gazele lacrimogene

revolutia umbrelelor - hong kong

În timp ce zeci de manifestanţi prodemocraţie s-au reunit miercuri la Hong Kong pentru o demonstraţie de forţă de Ziua Naţională a Chinei, noi susţineri s-au făcut auzite din diverse părţi ale globului.

Chris Patten, ultimul guvernator al coloniei britanice Hong Kong, a făcut apel la un “dialog real” care să răspundă “aspiraţiilor legitime” ale manifestanţilor prodemocraţie din teritoriul retrocedat în 1997 Chinei.

“Cred că trebuie să vedem cum dialogul înlocuieşte gazele lacrimogene sau paralizante”, a declarat Patten într-un interviu pentru BBC.

Marcând 65 de ani de la întemeierea Republicii Populare China, manifestanţii, care cer introducerea votului universal deplin în 2017, au ocupat din nou centrul Hong Kong-ului miercuri, fiind mai numeroşi decât oricând.

Manifestaţii de susţinere a “revoluţiei umbrelelor” au avut loc pe diferite continente.

Manifestanţii au fost în număr de aproximativ 4.000 la Taipei, 2.000 la Londra şi 300 la Auckland. Alte evenimente ar urma să aibă loc în 23 de oraşe din lume, între care Paris, Melbourne, şi Washington.

În faţa ambasadei Chinei din centrul Londrei, manifestanţii arborau umbrele negre şi galbene, o referire la cele folosite de locuitorii din Hong Kong pentru a se proteja de gazele lacrimogene.

În Taiwan, mulţimea a cântat melodia “Boundless Oceans, Vast Skies” a grupului din Hong Kong Beyond, care a devenit unul dintre imnurile protestului.

Primindu-l pe omologul său Wang Yi la Departamentul de Stat, şeful diplomaţiei americane a lansat un apel la “reţinere” şi a reafirmat “susţinerea” acordată de Statele Unite “sufragiului universal la Hong Kong”. Yi a replicat că manifestaţiile ţin de “afacerile interne ale Chinei”.

Marţi, Marea Britanie, fosta putere colonială, a anunţat prin intermediul vicepremierului Nick Clegg, convocarea ambasadorului Chinei pentru a-şi exprima “îngrijorarea” şi “consternarea”.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut Guvernului chinez şi manifestanţilor să îşi rezolve paşnic diferendul, iar Franţa a făcut apel la un “dialog paşnic” între mişcarea prodemocraţie şi autorităţile de la Hong Kong.

Campania de nesupunere civilă care durează de mai multe zile în această fostă colonie britanie s-a intensificat brusc în ultimele zile, provocând cea mai gravă criză politică de la retrocedarea Hong Kong-ului către China, în 1997.

C.A.