Hong Kong: Confruntări între manifestanții prodemocrație și grupuri antiproteste

Manifestanţii cer Beijingului garantarea unei democraţii depline pentru fosta colonie britanică

 hong kong

Sute de persoane, unele cu măști, bare de fier și instrumente de tăiat, au dărâmat luni bariere ridicate de manifestanții prodemocrație în centrul financiar al Hong Kong-ului, încăierându-se cu protestatarii care ocupă străzile de două săptămâni, relatează Reuters.

Șoferii de taxi, care se opun protestelor pentru că acestea le afectează afacerile, au mărșăluit de asemenea pe o stradă baricadată cu 12 mașini de taxi, cerând oprirea protestelor. Ei le-au oferit protestatarilor termen până miercuri seară să-și ridice baricadele.

Sute de polițiști au înlăturat anterior unele baricade pentru a fluidiza traficul, însă au transmis că protestatarii pot rămâne.

În câteva ore, câteva grupuri care se opun mișcării de protest au venit în locurile unde se aflau manifestanții și au încercat să-i disperseze, profitând de acțiunea anterioară a poliției de înlăturare a baricadelor.

Imediat au izbucnit ciocniri, primele de acest fel între demonstranți și membri ai grupurilor antiproteste. Manifestanții consideră însă că atacurile au fost coordonate și că în acestea ar fi fost implicate organizații criminale asiatice, notează Reuters.

Confruntările s-au produs în mijlocul unui bulevard larg, ocupat, după ce persoane care purtau măşti chirurgicale pentru a nu fi identificate au încercat să forţeze şi să demonteze baricade instalate de către manifestanţi în cartierul Admiralty, în care sunt concentrate sediile ministerelor, potrivit AFP.

În cele din urmă, poliția a separat cele două grupuri, formând o baricadă umană între ele. În final, calmul a revenit pe străzi, însă locuitorii din Hong Kong se așteaptă la noi izbucniri.

Manifestanţii, conduşi de mişcări studenţeşti, cer Beijingului garantarea unei democraţii depline pentru fosta colonie britanică.

NICIUN COMENTARIU