4.2 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 22:07
No menu items!

Hollande: „Haos și război civil” în Ucraina, în lipsa alegerilor prezidenţiale

spot_img

Vizită a lui François Hollande în China pe probleme economie şi relaţii politice

Președintele francez Francois Hollande a declarat marți că, în cazul în care alegerile prezidențiale programate pentru 25 mai în Ucraina nu vor avea loc, țara va cădea în „haos” existând „riscul (izbucnirii) unui război civil”, informează AFP.

Este vorba despre faptul de a se “permite ca preşedintele care va ieşi învingător să poată să fie legitim în ochii tuturor”, un lucru pe care “ruşii şi Vladimir Putin” nu îl vor, a declarat şeful statului francez într-o interviu pentru grupul media BFMTV/RMC.

“Dacă (alegerile prezidenţiale) nu se ţin, va fi haos şi (există) riscul unui război civil”, a subliniat Hollande.

„Presiunea (asupra Rusiei) trebuie exercitată de întreaga Europă, de Statele Unite prin intermediul sancțiunilor. Și, este de asemenea în interesul Rusiei, deoarece ea nu poate fi privită ca o țară care dorește să împiedice o altă țară, și anume Ucraina, să voteze”, a continuat șeful statului francez.

“L-am contactat, de altfel, pe căi indirecte, pe Vladimir Putin, pentru a-i transmite cât de majore sunt (considerate) aceste alegeri în opinia Franţei. Pentru moment, cred că el trebuie să fie menţinut sub presiune”, a declarat preşedintele.

La rândul său, șeful diplomației britanice William Hague a afirmat marți, la Viena, că Rusia „încearcă să destabilizeze” organizarea alegerilor prezidențiale de la 25 mai din Ucraina.

„Rusia pare că are intenția de a împiedica și perturba aceste alegeri”, a insistat el în fața jurnaliștilor la Viena, înainte de o reuniune a Comitetului ministerial al Consiliului Europei, la care participă și omologii săi rus, Serghei Lavrov, și ucrainean, Andrii Deșcița.

William Hague, care este așteptat în cursul serii la Kiev, și-a exprimat speranța că ‘marea majoritate a țărilor’ reunite marți vor adresa un mesaj ferm că alegerile din Ucraina trebuie să aibă loc.

C.A.