13.8 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 8:07

Hipermarketurile ar putea fi obligate să creeze spații pentru produsele tradiționale

spot_img

Un proiect de lege ar putea fi aprobat în acest sens

hipermarket

Un proiect de lege inițiat de mai mulți deputaţi PSD prevede ca hipermarketurile să fie obligate să creeze spaţii de expunere şi vânzare producătorilor de produse alimentare atestate tradiţional, în caz contrar, urmând a fi sancţionate cu amenzi între 2.500 lei şi 5.000 lei.

Deputaţii PSD Liviu Harbuz, Ion Melinte, Zisu Stanciu, Ioan Teodorescu, Ioan Dîrzu, Marian Ghiveciu şi Florică Calotă (PC-PLR) sunt inițiatorii acestei propuneri legislative de modificare a legii privind comercializarea produselor alimentare.

Potrivit proiectului, hipermagazinele sunt structuri de vânzare cu amănuntul, cu suprafaţa de peste 2.500 metri pătraţi, utilizate pentru comerţ mărfuri alimentare sau nealimentare. Hipermagazinele sunt obligate să acorde spaţii de expunere şi vânzare producătorilor de produse alimentare atestate tradiţional, nerespectarea acestor dispoziţii fiind sancţionată cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei.

Iniţiatorii consideră că produsele tradiţionale româneşti sunt realizate exclusiv din materii prime locale, având la bază o reţetă şi un proces de prelucrare tradiţionale, iar România preferă aceste produse, dar singura problemă este faptul că nu au fost suficient de bine promovate. Târgurile de produse româneşti, organizate din când în când, oferă producătorilor puţine şanse de “a ieşi în lume”, iar micii producători nu îşi pot permite introducerea produselor în magazinele mari, au arătat iniţiatorii în expunerea de motive.

Ei şi-au motivat proiectul prin faptul că se va reglementa acordarea de spaţii în hipermarketuri pentru promovarea şi comercializarea acestor produse româneşti atestate.

Proiectul a fost depus în 27 aprilie şi a intrat în procesul legislativ, fiind discutat mai întâi la Senat.

Valeriu Motoc