22.7 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 12:13
No menu items!

Hidroelectrica vrea să acorde dividende de 1,28 mld. lei, din care statului îi revin 1,03 mld.

spot_img

Anul 2020 a fost foarte bun pentru compania Hidroelectrica, care, în ciuda reducerii consumului de energie electrică, a anunțat că a înregistrat un profit net de 1,45 miliarde de lei.

Prin comparație, în 2019, profitul net al companiei a fost de doar 1,38 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că Hidroelectrica a avut o creștere a profitului net de circa 5% în 2020, an marcat de pandemia de coronavirus. Aceste rezultate au fost realizate în condițiile unui preț mai mic al energiei și ale unor vânzări usor mai scăzute. Prin comparație, OMV Petrom a raportat, la nivel de grup, pentru 2020, un profit net de 1,29 miliarde de lei, în scădere cu peste 60% față de 2019.

În aceste condiții, Hidroelectrica, care este și cel mai mare producător de energie din România, propune acordarea unui dividend de 1,28 miliarde de lei, potrivit convocatorului Adunării Generale a Acționarilor companiei. Din dividendul care urmează să fie reapratizat acționarilor, de 1,28 miliarde de lei, statul va încasa, prin Ministerul Energiei, aproape 1,03 miliarde de lei, iar celălalt acționar, Fondul Proprietatea, 256 de milioane de lei. Dividendele ar urma să fie plătite în luna iulie.

Hidroelectrica este de departe campionul profitului, fiind cea mai performantă companie din domeniul energetic, performanță pe care o atinge pentru al treilea an la rând. În premieră, profitul Hidroelectrica depașește pentru prima dată profitul OMV Petrom (considerată cea mai mare companie din România).

Compania exploatează în prezent un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Alexandru Moldovan