3.5 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 5:45
No menu items!

Hidroelectrica scoate la licitație 14 hidrocentrale mici, la un preț total minim de 10,4 mil. €

spot_img

hidroelectrica

Adunarea Generală a Acţionarilor a companiei Hidroelectrica a aprobat vineri vânzarea, prin licitaţie publică deschisă, a 14 microhidrocentrale cu un preţ total de pornire de 46,2 milioane lei (circa 10,4 milioane euro).
Aceasta este a doua etapă a strategiei de valorificare a unor centrale hidroelectrice de mică putere (CHEMP), potrivit unui comunicat al companiei. Cele 14 microhidrocentrale sunt grupate în șapte pachete de active.

În prima etapă, la licitaţia din luna iunie 2013, Hidroelectrica a vândut, cu 46,8 milioane lei (cca. 10,5 milioane euro), 14 CHEMP-uri cu o putere instalată de 9,4 MW.
Licitaţia va fi organizată pe 23 şi 24 ianuarie 2014, iar informaţiile despre ofertă şi condiţiile de participare sunt disponibile pe site-ul companiei.

”Prin strategia aprobată, Hidroelectrica şi-a propus să vândă în perioada 2013-2014 un număr total de 88 de microhidrocentrale, reprezentând sub 1 % din puterea totală instalată, deoarece acestea înregistrează în fiecare an costuri de operare şi mentenanţă semnificativ mai mari decât veniturile pe care le generează, iar compania nu are resurse pentru investiţiile necesare, ca să asigure rentabilizarea prin obţinerea de certificate verzi. Este un proces de vânzare transparent şi competitiv, care urmăreşte valorificarea acestor active la preţul pieţei”, a declarat Mihail Stănculescu, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, citat în comunicat.
Hidroelectrica a fost în reorganizare, conform legii insolvenței, între iunie 2012 și iunie 2013, din cauza datoriilor mari. Statul este acționar majoritar la Hidrolelectrica SA, cel mai mare producător de energie din România, cu un pachet de 80%.

Vlad Bârleanu