22.2 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 18:25
No menu items!

Hexi Pharma nu e singura firmă cu probleme. Un săpun pentru chirurgi conţine milioane de bacterii pe mililitru

spot_img

Săpunul dezinfectant folosit de chirurgi înainte de operaţii, produs de Romchim la Târgu Mureş a fost testat şi arată 2 milioane de bacterii pe mililitru, conform unul buletin de analize publicat pe tolo.ro

Medicii de la Spitalul Elias au descoperit în săpunul dezinfectant Maxil bacteria Serratia, care provoacă boli grave, un germene care se dezvoltă în rahatul uman. Doctorii observaseră că săpunul era tulbure, nu limpede şi la o simplă analiză microscopică, au găsit concentraţia ridicată de bacterii.

Un mililitru înseamnă 5 picături de lichid. Deci, 2 milioane de bacterii în cinci picături!

declaraţie medic spitalul Elias pentru tolo.ro

Încă din 2014, medicii de la Elias au găsit bacteria din săpunul Maxil, după ce doi pacienţi, un copil nou-născut şi un bolnav de cancer au intrat în stare gravă după ce au contactat infecţii nosocomiale. Ei au anunţat Ministerul Sănătăţii, care a făcut testele de verificare a conţinutului săpunului dezinfectant la Institutul Cantacuzino. Trei loturi de astfel de săpun lichid, care era folosit în trei spitale – Elias din Bucureşti, un spital din Târgu Mureş şi un altul din Focşani, au fost retrase.

De atunci, scriu jurnaliştii, nu s-a mai făcut niciun test de eficienţă şi nu se ştie dacă acest săpun este folosit în continuare în alte spitale, deoarece firma producătoare a atacat în instanţă decizia de a-i fi retrase produsele de pe piaţă.

Este inadmisibil că și în 2014 și în 2016 Ministerul Sănătății ne lasă pe noi, cei din spitale, să ne descurcăm singuri! Acest producător nu doar că e în continuare pe piață, dar ne-a și dat în judecată! Am cîștigat procesul cu Romchim, dar nici o autoritate sanitară n-a dus cazul în 2014 pînă la capăt! Vă vine să credeți?!

Doina Dimulescu, director Spitalul de Urgență Elias, pentru tolo.ro