12.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 13:37

Havrileț, ANRE: Scăderea prețului la curent electric va fi de 5-6% pentru populație, de la 1 ianuarie

spot_img

Tarifele de distribuție a energiei electrice vor scădea cu 8-10% de la începutul anului, iar reducerea prețului la curent electric va fi de 5-6% pentru populație, de la 1 ianuarie 2016, a declarat joi Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

“De la 1 ianuarie, tarifele de energie vor scădea proporțional cu scăderea tarifelor de distribuție din cadrul prețului final. Tariful de distribuție va scădea cu un procent între 8 și 10%, de asemenea va scădea bonusul de cogenerare cu 4%. Aceste elemente vor aduce o scădere finală a prețului de 5-6% începând cu 1 ianuarie”, a spus Havrileț, citat de Agerpres.

La gaze naturale, reducerea prețului de producție va fi de 10% de la 1 iulie 2016. Pentru consumatorii industriali, va ]nsemna o reducere de 5-6%. La nivelul consumatorului casnic, calendarul de liberalizare a prețului va aduce o nouă majorare, de 6 lei pe MWh.

De asemenea, se așteaptă o reducere a prețurilor individuale pentru cei 38 de producători de energie termică, cu o medie de 4%. Pe lângă acest indice, se vor aplica tarifele de transport și distribuție precum și subvențiile pe care fiecare consiliu municipal le stabilește. În cazul Bucureștiului, reducerea va fi de 3,5%, iar la Craiova de 3,12%.