5.2 C
București
marți, 18 ianuarie 2022 - 16:34
No menu items!

Havrileț, ANRE: Prețul gazelor din import pentru consumatorii industriali este aproape egal cu cel din intern

spot_img

Prețul gazelor din import la consumatorii industriali este de 230-250 dolari/mia de metri cubi, iar această valoare este convergentă cu gazele din producția internă, a declarat luni Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

”La ora actuală, prețul gazului din import este între 230 și 250 dolari mia de metri cubi, în ceea ce privește consumatorii industriali. Prețul gazului din intern a ajuns la aproximativ 220-230 de dolari. În acest moment prețurile sunt convergente și în realitate gazele care vin de la Gazprom sunt compatibile cu prețul intern. Piața consumatorilor casnici este undeva la 170-180 dolari. Încă nu am ajuns în convergență pentru consumatorii casnici. Când convergența prețului va fi una efectivă și pentru consumatorii casnici noi vom solicita o finalizare timpurie a parcursului de liberalizare așa cum am solicitat în cazul consumatorului industrial”, a spus Havrileț.

Președintele ANRE a estimat că prețul gazului de import atât în trimestrul 4 al acestui an cât și în trimestrul 1 al anului viitor se va situa la o valoare comparabilă cu prețul intern al gazelor naturale.