9.5 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 23:58

Haos la Sao Paulo, cu trei zile înainte de începerea CUPEI MONDIALE

spot_img

Greva de la metrou ameninţă să perturbe ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale

 sao paulo - greva metrou

Metropola Sao Paulo se pregăteşte pentru noi ambuteiaje monstruoase, cu trei zile înainte de începerea Cupei Mondiale de fotbal, deoarece greva de la metrou va continua, luni, deşi a fost declarată ilegală, informează AFP.

Această grevă ameninţă să perturbe grav ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale şi meciul de debut dintre Brazilia şi Croaţia, care va avea loc joi.

Greviştii, care cer o reajustare salarială din cauza creşterii cheltuielilor zilnice, au sfidat, duminică, o decizie a tribunalului regional al muncii care a declarat greva lor ilegală şi a fixat o amendă de 100.000 de reali (aproximativ 30.000 de euro) pe zi.

Ei au votat în adunarea generală reluarea grevei.

Aceasta afectează parţial trei dintre cele cinci linii ale reţelei. Dar a fost suficient pentru ca joi şi vineri metropola cu 20 de milioane de locuitori să plonjeze în haos.

“Greva va continua până la victorie”, a declarat duminică seara pentru AFP un purtător de cuvânt al sindicatului angajaţilor de la metrou, Tiago Pereira, care numără 9.000 de membri. Iar durata acesteia depinde în prezent de guvernator. “El este cel care va rezolva situaţia”.

Mai multe organizaţii sociale de stânga intenţionează să se alăture marşului.

În plină Cupă a Confederaţiilor la fotbal, brazilinienii au ieşit masiv în stradă pentru a denunţa cele 11 miliarde de dolari cheltuite pentru Cupa Mondială şi au cerut investiţii masive în transporturi, sănătate sau educaţie.

Manifestaţiile şi-au pierdut amploarea pe măsură ce au degenerat în confruntări violente cu poliţia şi în jafuri comise de activiştii anarhişti din cadrul Black Bloc.

Cu toate acestea, nemulţumire persistă. Astfel, 54 la sută dintre brazilienii cred că Mondialul le va aduce mai multe prejudicii decât avantaje, potrivit unui sondaj Datafolha publicat duminică. Dar 65 la sută declară că le-ar fi “ruşine” dacă Mondialul ar fi perturbat de manifestaţii.

În pofida acestui fapt, străzile, barurile şi ferestrele sunt decorate în culorile echipei naţionale, 68 la sută dintre brazilieni fiind convinşi că acesta va câştiga cea de-a şasea Cupă Mondială, la 13 iulie.

C.A.