19.2 C
București
duminică, 28 aprilie 2024 - 13:59
No menu items!

Haos la Ministerul Energiei: Informații greșite transmise public, lipsă de transparență și politici confuze

spot_img

Ministerul Energiei a anunțat că a publicat miercuri din eroare un text ”neautorizat și incorect” referitor la întâlnirea de luni dintre ministrul Sebastian Burduja și Victor Parlicov, ministrul Energiei din Republica Moldova. Această situație este dovada haosului administrativ dintr-un minister de importanță strategică.

Bâlbele din aceste zile sunt cu atât mai relevante în contextul în care informațiile false se referă la o întâlnire cu reprezentantul Guvernului Republicii Moldova, care, în ultimii ani, a fost ținta Federației Ruse într-un ”război hibrid” ale cărui componente principale sunt șantajul energetic și războiul informațional. De asemenea, Sebastian Burduja este beneficiarul unei campanii de imagine foarte susținute, uneori cu note ridicole, în care se promovează drept manager ultra-competent, cu recunoaștere internațională.

Cronologic, faptele s-au petrecut astfel:

  • Luni, 11 septembrie, Victor Parlicov s-a aflat la București, unde a participat și la o conferință de specialitate.
  • Marți, Ministerul Energiei de la Chișinău publică un comunicat în care anunță că Parlicov s-a întâlnit cu Burduja, enumerând temele discutate și exprimând mulțumiri pentru sprijinul politic și financiar din partea României. Victor Parlicov a publicat pe contul propriu de Facebook un text pe aceleași coordonate.
  • Miercuri, în prima parte a zilei, Ministerul Energiei a transmis un comunicat cu informații confuze, fără sens, și cu citarea unei persoane fără calitate relevantă.

  • Comunicatul afirmă că Victor Parlicov i-ar fi transmis lui Sebastian Burduja, că ″există intenții ca Federația Rusă să atace sau să îngreuneze implicarea statului în gestionarea activităților, făcându-se referire la încălcarea dreptului de investitor″. Exprimarea sugerează intenția Rusiei de a contesta în justiție sau la o curte internațională de arbitraj recenta preluare de către subsidiara Vestmoldtransgaz a Transgaz a gestiunii și operării întregului sistem de transport de gaze din Republica Moldova. Anterior, operator fusese o companie controlată de gigantul rus de stat Gazprom. Transferul s-a făcut pentru ca Republica Moldova să poată respecta cerințele UE, care impun ca transportul și furnizarea să nu fie controlate de aceeași companie (unbundling).
  • ″Ministrul român al Energiei i-a adus la cunoștință omologului său de faptul că a fost informat de situația actuală din Republica Moldova (inclusiv cu privire la procesul ce vizează unbundling-ul) atât de către domnul Ion Sterian, directorul general Transgaz, cât și de către domnul Vasile Iuga″, se mai menționează în comunicat. Vasile Iuga, fost Country Managing Partner al PwC pentru România și membru al Consiliului Director al PwC pentru Europa Centrală și de Est, este coleg în Consiliul de Administrație al Alro Slatina cu Marinel Burduja, tatăl lui Sebastian Burduja. Iuga, care în trecut s-a ocupat și de Strategia energetică a României, este și membru al Comitetului de Audit al Băncii Europene de Investiții, iar vara aceasta a fost numit membru în Consiliul de Administrație al băncii Moldinconbank din Rep. Moldova, controlată de holdingul bulgar Doverie-Invest, potrivit publicației Profit.ro. ALRO SA este o companie controlată de oligarhul rus Vitali Machitski. Inițial, ministerul a omis să precizeze în ce calitate a transmis Vasile Iuga acele informări. Ulterior, ministerul a precizat că ″Vasile Iuga a fost selectat de către Vestmoldtransgaz, după legislația din Republica Moldova, ca auditor″. Publicația Hotnews.ro l-a contactat pe Vasile Iuga pentru a-l întreba în ce calitate a transmis informări către ministru, iar acesta a afirmat că nu comentează și nu confirmă nicio calitate și nici informațiile din comunicatul ministerului. ”Nu poate fi confirmată o discuție de acest fel între Sebastian Burduja și Vasile Iuga deoarece un auditor nu poate și nu trebuie să transmită informări către ministru. Practic, calitatea de auditor al Moldovatransgaz nu îi permite să facă informări pe cale oficială către Sebastian Burduja”, afirmă Hotnews, citând surse care au explicat limitările din domeniul auditului internațional.
  • Miercuri după-amiază, Ministerul Energiei scoate acest comunicat de pe site.
  • Miercuri seară, ministerul publică pe site un text cu titlul ”Precizare”.
  • ”Ministerul Energiei face precizarea că, dintr-o regretabilă eroare, a fost publicat pe site-ul ministerului un text care nu conținea informații de la persoanele care au participat în mod direct la întâlnirea bilaterală între miniștrii energiei din România și Republica Moldova. Documentul în cauză a fost publicat dintr-o eroare umană și nu conține informații conforme cu conținutul discuției”. Acestea sunt primele două paragrafe.
  • În mijlocul textului, sunt publicate detalii despre conținutul discuțiilor cu Parlicov referitoare la cooperarea energetică.
  • Textul se încheie astfel: ”În ceea ce privește publicarea unui text neautorizat și incorect pe site-ul ministerului energiei, conducerea ministerului va lua măsurile disciplinare necesare pentru ca o asemenea situație să nu se mai repete, iar presa să primească informații verificate și autorizate.”
  • Joi dimineață, la secțiunea ”Comunicate de presă” sunt publicate alte două comunicate – unul referitor la semnarea unui contract între Oil Terminal SA și o companie imobiliară și altul referitor la o acțiune preventivă de marți a Direcției Antifraudă la Nuclearelectrica SA. Doar primul comunicat este relevant pentru presă, cel de-al doilea a avut probabil rolul de a ”îngropa” comunicarea de miercuri seară.

Precizarea de miercuri nu conține date despre numele sau poziția în ierarhie a persoanei/persoanelor vinovate. Potrivit organigramelor de pe site, există o Direcție de Resurse Umane și Relații Publice, care are trei compartimente: Reglementări în domeniul resurselor umane; Evidență documente; Comunicare și Relații Publice.

Un alt element bizar, care denotă lipsa de direcție strategică, este comunicatul de marți, 12 septembrie, despre întâlnirea lui Burduja cu Osama Yousef Alqaradawi, Ambasadorul Statului Qatar în România. În text se afirmă că ”au fost abordate aspecte precum explorarea posibilităților de cooperare cu Qatarul în domeniul energetic, implicând atragerea de investiții qatareze, reciproc avantajoase”. Un ”specialist” în domeniul relațiilor internaționale precum Sebastian Burduja ignoră faptul că România are o cooperare strategică în domeniul energiei cu Emiratele Arabe Unite, iar cele două direcții se exclud reciproc din cauza relațiilor diplomatice reci dintre cei doi actori politici din Orientul Mijlociu. În luna mai a acestui an, Președintele SUA Joe Biden a anunțat, la Summitul G7, sprijin financiar, public-privat, pentru dezvoltarea reactorului modular mic (SMR) din România, de la Doicești, în valoare de 275 milioane de dolari, din partea SUA, Japoniei, Coreei de Sud și Emiratelor Arabe Unite.

Este de remarcat și faptul că Ministerul Energiei a publicat comunicatul în aceeași zi în care a avut loc discuția cu Ambasadorul Qatar-ului, în timp ce comunicatul despre întâlnirea cu Parlicov a fost publicat la două zile de la întâlnire și la o zi după comunicările făcute de partenerii de la Chișinău.

Ioana Theodoru / Tiberiu Szabo