14 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 16:56
No menu items!

Haos la ICCJ în procesul Revoluției: SMURD, disperare și martori trimiși acasă

spot_img

Aproximativ 600 de persoane se află în sediul ÎCCJ, scriu jurnaliștii de la www.stiripesurse.ro. Din cauza vârstei înaintate, a problemelor de sănătate și a aglomerației de la Instanța Supremă, a fost nevoie de intervenția SMURD, după ce unui martor i s-a făcut rău în sala de judecată.

Printre martori se numără părinți și rude ale celor morți sau răniți în urmă cu trei decenii și chiar persoane rănite în timpul Revoluției din decembrie 1989. Oamenii povestesc cu lacrimi în ochi  suferințele prin care au trecut în așteptarea unei reparații.

Un adevărat scandal a fost declanșat de Teodor Mărieș, reprezentantul uneia dintre asociațiile de revoluționari, care a intrat în sala de judecată să întrebe instanța dacă este adevărat că a ordonat jandarmilor să le transmită martorilor că pot pleca acasă. 

Revoluționarul susține că jandarmii au trimis oamenii acasă spunându-le că așa a fost dată dispoziție din partea judecătorilor, aspect negat de către magistratul care conduce ședința de judecată. 

Fostul președinte Ion Iliescu nu participă la termenul de vineri al procesului Revoluției, în care este judecat pentru infracțiuni împotriva umanității.

Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu, a declarat că fostul președinte nu participă la proces, pentru că este o fază în care prezența sa nu este necesară, fiind reprezentat prin avocat.

„Nu vine pentru că este reprezentat (Ion Iliescu – n.r.). Suntem într-o procedură care nu presupune în mod obligatoriu prezența. Este o procedură tehnică (…) Părerile pe fond vor fi făcute la momentul la care va începe judecata. Repet, ne aflăm în camera preliminară, urmează să vedem, după parcurgerea camerei preliminare. Va începe judecata și în raport de momentul respectiv vom vedea și care vor fi apărările. La momentul acesta bineînțeles că nu vă pot furniza informații în legătură cu apărările care vor fi făcute. Să ajungem acolo”, a spus Georgescu.

Alături de fostul președinte este pus sub acuzare în acest dosar și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu. 

Judecătorii instanței supreme au respins, miercuri, cererea procurorului general de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în Dosarul Revoluţiei împotriva lui Petre Roman și a lui Teodor Brateş.

Pe 8 aprilie 2019, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989. Acesta cuprinde 3.330 de volume, dintre care mai mult de 2 mii au fost instrumentate după 13 iunie 2016.