3 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 4:42
No menu items!

Haos în vămile cu Serbia și Moldova, după introducerea noilor reguli comerciale

spot_img

cozi albita

Vămile Albița și Moravița au fost date peste cap începând de vineri seară, după ce Autoritatea Națională Vamală a introdus reguli noi pentru cei care intră în România dinspre Serbia și Moldova. În noaptea de vineri spre sâmbătă, cozile la cele două puncte de trecere a frontierei au depășit 300 de mașini.

La Vama Albița, peste 200 de mașini stăteau la rând, vineri seară, în așteptarea verificărilor noilor formulare care trebuie să menționeze toate bunurile din bagaje introduse în țară. Cei care au așteptat s-au plâns de faptul că, în ciuda aglomerației, numai doi vameși se ocupau cu introducerea datelor din formulare în calculatoarele conectate la baza națională a ANV.

Și Vama Moravița s-a trecut greu dinspre Serbia, șoferii și pasagerii fiind nevoiți să aștepte la cozi de peste 4 ore. Aici, una dintre cele mai mari dificultăți a fost aceea că unii călători nu știau limba română, astfel că nu puteau să completeze formularele.

După haosul creat în vămi, autoritățile au decis suplimentarea personalului de control. ”Facem apel la înţelegerea participanţilor la trafic din punctele de trecere a frontierei externe a comunităţii europene unde controlul vamal se realizează de către România (Serbia, Ucraina şi Republica Moldova), întrucât datorită noilor măsuri aplicabile începând cu data de 15.11.2013, procedura de control vamal poate genera mărirea timpului de staţionare în vamă”, se arată într-un comunicat de presă al ANV.

Astfel, Direcţia Generală a Vămilor a mărit personalul din birourile vamale unde traficul este aglomerat şi a luat mai multe măsuri interne, ce țin de organizare, de completarea datelor din declaraţia vamală de călători sau de înregistrarea documentelor în aplicaţia informatică.

În plus, autoritățile spun că vor trece la controlul fizic vamal numai pe principiile analizei de risc.

”Totodată, lucrătorii vamali din birourile vamale de frontieră, vor sprijinii călătorii pentru completarea declaraţiei vamale. Menţionăm că, în spiritul colaborării interinstituţionale, a fost solicitat inclusiv sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în vederea fluidizării traficului. Măsura dispusă este aplicată şi în alte state membre europene fiind destinată protejării pieţei interne”, se mai arată în comunicatul ANV.

Potrivit unui ordin al preşedintelui ANAF, care a intrat în vigoare vineri, o persoană poate introduce în ţară, din afara UE, ţigări, alcool sau alimente o singură dată pe săptămână. Mai mult, cantitățile sunt limitate la două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei sau un kilogram de zahăr.

Măsurile au dus la o perioadă mai mare de aşteptare la controlul vamal, în condițiile în care presupun completarea unei declaraţii. La frontierele externe ale comunităţii europene (Serbia, Ucraina şi Republica Moldova) se vor aplica instrucţiuni speciale de control vamal asupra mai multor bunuri introduse de către călători pe teritoriul României, în bagajele personale, pe lista de 22 de produse aflându-se produse din tutun, băuturi alcoolice, carburant, flori şi plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahăr rafinat, făină, tărâţe, fructe şi legume proaspete.

Cosmina Croitoru