12.8 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 11:52

Haos în educație. Monica Anisie a anunțat că anul școlar a început. Ghidurile și normele nu există. Directorii școlilor încă nu știu ce au de făcut

spot_img

Părinții vor afla abia pe 10 septembrie în ce scenariu din cele trei se încadrează școala unde învață copiii lor. Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, marți, că DSP va face o evaluare pe 7 septembrie, iar școlile vor transmite pe 10 septembrie scenariul ales.

„Plecăm de la premisa că anul școlar trebuie să înceapă. Pe 7 septembrie INSP va face public evaluarea epidemiologică la fiecare unitate administrativ teritorială. Pe 10 septembrie, Consiliile de administrație ale unităților școlare vor prezenta DSP-urilor și inspectoratelor scenariul la care s-au hotărât să înceapă anul școlar. Libertatea acordată unităților de învățământ este o descentralizare. Vrem ca fiecare unitate să înceapă anul școlar”, a declarat ministrul sănătății în cadrul conferinței de presă.

“În acest moment nu sunt școli care nu pot să ducă măcar scenariul 2”, a precizat Nelu Tătaru.

În conferința de presă susținută de Nelu Tătaru, alături de Monica Anisie, ministrul educației, aceștia au anunțat ce reguli vor fi impuse odată cu începerea anului școlar. Printre acestea se numără: distanța de un metru între elevi, circuite separate și orare diferențiate pentru elevii din clasele primare.

„Primordial pentru începerea școlii este distanțarea de un metru. La fel condițiile în care există circuite în școli pentru a asigura circuitul de la intrarea în curte până la intrarea în școală, diferențierea orarelor la clasele primare pentru a gestiona orele de pauză. (…) Copiii de până la 5 ani nu vor purta mască. (…) Nu va mai exista declarația pe proprie răspundere, urmând ca fiecare dintre noi să avem responsabilitatea unui triaj observațional”, a explicat Nelu Tătaru, marți, în cadrul conferinței de presă.

„Pe 7 septembrie va fi prezentată situația fiecărei școli. Pe 10 septembrie, consiliile de administrație trebuie să comunice în ce mod au decis să înceapă școala. Scenariile prezentate acum două săptămâni sunt valabile și acum. Trebuie să fie respectată distanțarea, este nevoie de culoare de siguranță pentru toți elevii și o diferențiere a programului pentru clasele primare”, a mai subliniat ministrul sănătății.

Conferința de presă a avut loc în contextul în care normele pentru începerea anului școlar nu au fost încă publicate în Monitorul Oficial.

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere un proiect cu măsurile de protecție pentru începerea noului an școlar. Dezbaterea publică s-a încheiat în 28 august, dar ghidul cu normele sanitare este încă la stadiul de proiect urmând a fi concretizat în zilele următoare într-un Ordin de ministru, iar Comitetele Județene pentru Situații de Urgență vor decide după ce scenariu va funcționa fiecare unitate de învățământ, în funcție de numărul cazurilor de coronavirus din fiecare localitate. În lipsa unui ghid clar și a unei decizii finale privind scenariile după care va funcționa, din 14 septembrie, fiecare unitate de învățământ în parte, inclusiv fiecare grădiniță, educatorii s-au mobilizat și au început să ia singuri măsuri, scrie Libertatea.