3.1 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 20:43
No menu items!

Hackerul Guccifer a recunoscut că a spart e-mailul șefului SRI și conturile unor vedete

spot_img

Hackerul Marcel Lazăr Lehel, cunoscut sub numele de Guccifer, a recunoscut luni, în fața magistraților, că a spart conturile de e-mail ale directorului SRI, George Maior, ale europarlamentarului Corina Creţu şi ale unor vedete, însă nu consideră că reprezintă un pericol la adresa siguranţei naţionale.

Guccifer_Leher Lazar_SZ

Dosarul lui Marcel Lazăr Lehel a fost luat în discuţie luni, la Tribunalul Bucureşti, unde au fost prezenţi şi avocatul europarlamentarului, dar şi un consilier al directorului SRI, Corina Creţu şi George Maior fiind părţi civile în proces.

Am recunoscut şi recunosc toate faptele de care sunt acuzat. Solicit judecarea cauzei pe baza probelor administrate pe parcursul urmăririi penale. Regret faptele săvârşite. (…) Pe parcursul acestui proces, procurorii DIICOT spuneau că aş fi pericol la siguranţa naţională. Aş spune că este vorba despre trei conturi de e-mail particulare care au fost preluate de mine fără să existe un prejudiciu material sau vătămare corporală. Probabil, toată lumea a avut într-o zi contul spart. Eu, personal, am avut cinci conturi sparte şi nu m-am dus la DIICOT. Faptele nu sunt nici pe departe atât de grave. Sunt trei conturi personale, nicidecum de serviciu,

a spus Guccifer în faţa instanţei.

În ciuda faptului că Guccifer şi-a recunoscut vinovăţia, reprezentantul şefului SRI a cerut ca hackerul să primească o pedeapsă orientată spre maximum. Pe de altă parte, apărătorul Corinei Creţu a solicitat ca bărbatului să îi fie confiscate cele două laptopuri pe care le are şi telefonul mobil. Mai mult, acesta a cerut ca lui Marcel Lazăr Lehel să i se interzică să mai acceseze date informatice pe o perioadă de cinci ani.

Tribunalul Bucureşti urmează să ia o decizie în cazul lui “Guccifer”, el fiind judecat prin procedura simplificată, după ce şi-a recunoscut vinovăţia.

Marcel Lazăr Lehel, care folosea pseudonimele “Guccifer” şi “Micul fum”, ar fi accesat conturile de e-mail şi de Facebook ale unor persoane publice, printre care Colin Powell, membri ai familiilor Bush şi Rockefeller şi oficiali ai administraţiei Obama. În 2012, hackerul “Micul fum” a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru că ar fi accesat ilegal conturile de e-mail şi pe cele de pe platforma de socializare Facebook aparţinând unor angajaţi ai unui trust media şi unor persoane publice, iar ulterior a făcut publice discuţii private şi fotografii ale acestora. Printre vedetele cu conturile sparte s-au numărat Bianca Drăguşanu, Dragoş Moştenescu, Corina Caragea, Laura Cosoi, Rona Hartner, Irina Reisler, Monica Barbu, Cristian Pulhac sau Ada Milea.

S.M.