27 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 17:48
No menu items!

Hackerii de la Anonymous, trimiși în judecată

spot_img

Gruparea de hackeri Anonymous a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT. Liderul grupării, Gabriel Bălăeasa, de 24 de ani, din Piatra Neamţ, Mihai Emil Picoş, de 27 de ani, din Alba Iulia și Gábor Fábián, de 25 ani, din  Târgu Mureş, sunt acuzași de acțiuni de terorism cibernetic.

Bălăeasa era cunoscut în mediul virtual cu nickname-urile lulzcart, anonsboat, anonsweb sau cartman.

Acesta, împreună cu Fábián şi Picoş, a desfăşurat o vastă activitate infracţională  de criminalitate informatică,  constând în accesarea ilegală a sistemelor informatice, sustragerea de date confidenţiale sau nedestinate publicităţii, precum şi publicarea în mediul on-line a acestor date. Bazele de date confidenţiale/clasificate vizate erau de predilecţie administrate de instituţii şi persoane juridice publice, atât din România cât şi din străinătate.

Tehnic modul de operare consta în atacuri informatice lansate asupra serverelor şi paginilor web ţintă, de tip SQL Injection, prin folosirea unor diferite aplicaţii informatice, respectiv Havij, SQL Map etc.

După compromiterea şi obţinerea accesului neautorizat la site-urile vizate, membrii grupării aduceau modificări datelor informatice, executând atacuri de tip „Deface”, constând în introducerea unei pagini web în locul paginii principale a site-ului, modificare care constă în general în postarea anumitor mesaje, link-uri şi imagini prin care se revendică atacul şi se promova gruparea de hackeri.

Atacurile erau lansate în scopul obţinerii de date informatice, date care erau după caz copiate/transferate fără drept şi publicate ulterior în mediul virtual pe diverse site-uri, ca dovadă a activităţii de hacking.

Hackerii au lansat, astfel, atacuri informatice asupra a 30 de site-uri, pătrunderea neautorizată în respectivele infrastructuri informaţionale realizându-se prin încălcarea măsurilor de securitate implementate la nivelul serverelor care găzduiau site-urile web ţintă. Activitatea lor a dus la compromiterea totală sau parţială a paginilor şi domeniilor de internet vizate, generând costuri semnificative în vederea recuperării datelor şi implementării de noi măsuri de securitate.

Gabriel Bălăeasa a fost exmatriculat în 2010 de la Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor din cadrul Universităţii „Alexandru Iona Cuza” din cauza examenelor nepromovate.

Liderul grupării Anonymous a urmat la distanţă cursurile Facultăţii de Economie şi Administrare a Afacerilor (FEAA) din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, la filiala din Piatra Neamţ. S-a înscris la această facultate în 2007, primul an de studiu l-a repetat, iar din al doilea a fost ematriculat din cauza nepromovării mai multor examene.