19.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 6:56
No menu items!

Guy Verhofstadt își va depune săptămâna viitoare candidatura la președinția Comisiei Europene

spot_img

 Guy Verhofstadt

Guy Verhofstadt ar urma să-și depună săptămâna viitoare candidatura pentru președinția Comisiei Europene, a declarat luni Open Vld, formațiunea liberal-democraților flamanzi, informează marți presa belgiană.

Fostul premier belgian este în prezent liderul grupului ALDE în Parlamentul European (PE).

Alegerile europene vor avea loc în mai 2014, în același timp cu cele federale și regionale din Belgia. În virtutea Tratatului de la Lisabona, numirea viitorului președinte al Comisiei Europene, care este desemnat de șefii de stat și de guvern ai UE dar este ales de eurodeputați, trebuie să reflecte rezultatele alegerilor europene. Din acest motiv, fiecare grup politic va propune un candidat la președinția executivului comunitar.

Guy Verhofstadt speră să obțină nominalizarea din partea Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), al treilea grup politic din PE, după Partidul Popular European (PPE) și social-democrați.

Conform site-ului ALDE, candidații își pot depune candidatura la președinția CE până la 20 decembrie. Candidatul final va fi desemnat la 1 februarie 2014, în urma unui congres electoral care va avea loc la Londra.

C.A.