15 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 2:19

Guvernul vrea să declare stare de calamitate. Zone din România, într-o situație extremă

spot_img

Guvernul Ludovic Orban intenționează să adopte o ordonanță de urgență pentru declararea stării de calamitate pentru fenomenul de secetă pedologică în agricultură. Din rapoarte oficiale care au ajuns la București, situația în teritoriu este de o gravitate severă.

Comitetele Județene pentru Situații de Urgență au trimis Ministerului Agriculturii evaluările pagubele la culturile agricole.

O suprafață de peste 1,17 milioane ha cu culturi înființate în toamna anului 2019, precum și o suprafață de peste 1,2 milioane ha cu culturi înființate în primăvara anului 2020, au fost calamitate până la un procent de 100% pe areale agricole importante la nivel național, la nivel teritorial s-au înregistrat județe situate în zonele de sud-vest, sud, sud-est și est ale țării, la care suprafețele cultivate au fost calamitate până la un procent de 100% și care depășesc semnificativ procentul de 50% din suprafața agricolă a județelor în cauză”, este rezultatul verificărilor.

Din cauza compromiterii, uneori totale, a unor culturi agricole, Guvernul vrea să adopte OUG privind Starea de Calamitate în agricultură.

Declararea stării de calamitate se va realiza de către Comitetele Județene pentru Situații de Urgență, atunci când în urma verificărilor reiese că suprafața totală calamitată depășește 50% din suprafața agricolă a județului.

Declararea stării de calamitate este aplicabilă atât producătorilor agricoli cât și operatorilor economici cu activități în sectorul agricol de achiziție, depozitare, comercializare, procesare produse agricole primară și/sau furnizare de input-uri agricole, care au încheiate contracte comerciale cu producătorii agricoli.

Hotărârea privind declararea Stării de Calamitate va cuprinde perioada stării de calamitate și măsurile care se impun.