2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 20:12
No menu items!

Guvernul vrea să schimbe Noul Cod Penal prin ordonanţă de urgenţă. Curtea Constituțională, sesizată de instanța supremă

spot_img

Ponta_cod penal_SZ

Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au sesizat, joi, Curtea Constituţională în cazul modificărilor făcute de parlamentari Noului Cod Penal. Din motivarea deciziei judecătorilor supremi rezultă că modificările din Parlament aduc atingere unor principii constituţionale elementare, cum ar fi egalitatea în drepturi, dar ignoră şi prevederile tratatelor internaţionale ratificate de România care presupun incriminarea infracţiunilor de serviciu pentru angajaţii publici.

Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări

Art. 19
Constituţia României

VEZI AICI MOTIVAREA ÎCCJ

Pe de altă parte, Guvernul va trebui să se hotărască dacă mai promovează o Ordonanţă de Urgenţă prin care dorea să modifice săptămâna viitoare Noul Cod Penal. Ministerul Justiţiei are gata-redactat un proiect de OUG care introduce pedepse mai mari pentru infracţiuni contra patromoniului. Prin această modificare, Noul Cod Penal ar pedepsi mult mai dur nu doar înşelăciunea, ci şi abuzul în serviciu.

Dacă faptele prevăzute în art. 295, art. 297, art. 298, art. 300, art. 303, art. 304, art. 306 sau art. 307 au produs consecinţe deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu jumătate

Faptele care au produs consecinţe deosebit de grave.  Infracţiuni de serviciu
Art. 309 Noul Cod Penal 2014

Noile coduri, penal şi de procedură penală, au fost grav vulnerabilizate de modalitatea în care legiuitorul le-a dus la promulgare. În oricare dintre variantele în care va ajunge să aibă efecte, noile coduri ar putea fi blocate tot de Curtea Constituţională întrucât multe prevederi de esenţă ale legilor organice au fost „îmbunătăţite” prin legile de punere în aplicare ori prin ordonanţe de urgenţă, o situaţie peste care Curtea Constituţională nu a trecut uşor până acum.

Mihaela Chiper