0.7 C
București
marți, 25 ianuarie 2022 - 16:45
No menu items!

Guvernul vrea să-i ofere lui Băsescu o locuinţă provizorie. UPDATE

spot_img

Executivul ar putea modifica, în şedinţa de miercuri, legea privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului

Ponta_Guvern 2

UPDATE 14:45

Potrivit unor surse oficiale, propunerea de modificare a Legii 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român nu a mai fost dezbătută în ședința de Guvern de miercuri.

Guvernul ar putea discuta în ședința de miercuri un act normativ prin care să modifice legea privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român. Asta, pentru a-i putea acorda lui Băsescu o locuinţă provizorie până când aceea atribuită deja – fosta reşedinţă a Mioarei Roman – îi va fi renovată.

Potrivit legii, Traian Băsescu trebuia să părăsească vila Lac 3 în maximum 60 de zile de la încheierea mandatului prezidenţial, respectiv până la 21 februarie.

La acel termen, surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că fostul preşedinte Traian Băsescu se va muta din vila Lac 3 după ce lucrările de reparaţie şi renovare a vilei care i-a fost atribuită recent de Guvern ca reşedinţă vor fi finalizate.

În decembrie, Executivul a decis ca preşedintelui Klaus Iohannis să-i fie acordată Vila Lac 2 drept reşedinţă oficială, acesta urmând însă să folosească imobilul respectiv doar temporar, iar ulterior să se mute în Vila Lac 3, după ce aceasta va fi eliberată de Băsescu.

Potrivit legii, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, de o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui în exerciţi, de pază şi protecţie, precum şi de folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază.

Locuinţa de protocol nu poate fi reşedinţa pe care titularul a avut-o ca preşedinte în funcţie.

R.D.