1.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 4:48
No menu items!

Guvernul vrea să-i “ierte” pe pensionarii care trebuie să returneze bani statului

spot_img

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului muncii să elaboreze un act normativ pentru a nu se mai ajunge în situaţia în care pensionari să se sinucidă pentru că au de restituit sume pe care le-ar fi încasat ilegal

pensionari

Guvernul va aproba un act normativ pentru amnistia pensionarilor care trebuie să returneze statului o parte din banii încasaţi anterior. Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului muncii să elaboreze un astfel de act, pentru a nu se mai ajunge în situaţia în care pensionari să se sinucidă. El a precizat că acești pensionari “probabil au greşit”, dar nu au făcut-o “pentru a se îmbogăţi”.

În ultimele zile au fost relatate cazuri de pensionari care s-au sinucis de teamă că vor fi obligaţi să dea înapoi banii pe care îi primiseră ilegal timp de câţiva ani.

Cererea de redactare a unui astfel de act normativ a fost formulată în şedinţa de joi a Guvernului.

Vreau până la următoarea şedinţă de guvern, până începe Parlamentul să lucreze, să veniţi cu un proiect de act normativ prin care să găsim o soluţie de amnistie pentru pensionarii care, din diverse motive, trebuie să dea acum nişte bani înapoi. Mi se pare cumplit faptul că se sinucid oameni pentru lucruri care s-au întâmplat în trecut, sunt chemaţi acum să-şi vândă casele… Cred că aşa cum am putut să facem pentru funcţionari publici sau pentru alte categorii, cred că avem obligaţia să facem pentru pensionari şi faptul că au trebuit să se întâmple nişte nenorociri, oameni care au fost citaţi pe la diverse instituţii cred că e un lucru regretabil şi vreau să veniţi cu un proiect de lege.

Victor Ponta
premier

Ponta a precizat că va susţine acest proiect de lege în Parlament şi că speră ca toţi parlamentarii să înţeleagă că este vorba de un “efort mic” şi de un ajutor pentru cineva care “probabil a greşit, dar nu a făcut-o ca să se îmbogăţească”.

Presa a relatat că, în ultima lună, cinci bătrâni s-au sinucis, speriaţi că vor ajunge după gratii, din cauza anchetei Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul pensiilor falsificate.

În acelaşi timp, mai mulţi medici, acuzaţi că au eliberat ilegal decizii de pensionare, au fost trimişi în judecată pentru luare de mită.

R.D.