8.9 C
București
sâmbătă, 17 aprilie 2021 - 0:06

Guvernul vrea ca noile reactoare să fie construite de chinezi

Ministrul Niță spune că e gata să semneze un contract cu o mare companie asiatică, dar că procedura de atragere a investițiilor va fi una transparentă

Constantin Nita_SZ

România încearcă semnarea unui contract cu China General Nuclear Power Holding, pentru construcția a două noi reactoare atomice până, cel târziu, în primul trimestru al anului viitor, a declarat ministrul Economiei, Constantin Niță, citat de Bloomberg.

”Vom construi reactoarele cu ajutorul investitorilor chinezi”, a declarat Niță într-un interviu. ”Va fi o procedură transparentă pentru ca și alți investitori să poată participa, dar am așteptat 10 ani ca aceștia să apară și nu au apărut. Așa că acum sunt convins că vom încheia discuțiile în acest an sau în primul trimestru al anului viitor, cel târziu”, a mai spus ministrul.

General Nuclear Power Corporation, compania cu care ministrul Niţă vrea să construiască cele două reactoare de la Cernavodă, este fosta “Guandong”, care s-a arătat interesată de această investiţie încă din 2011.

După ce s-a ajuns la un acord de confidenţialitate în legătură cu accesul companiei chineze la documentaţia proiectului privind construirea reactoarelor, negocierile s-au blocat, unul dintre principalele motive fiind faptul că printre condiţiile pe care chinezii încercau să le impună era utilizarea propriei tehnologii, în locul celei canadiene (CANDU), agreată atât de autorităţile române, cât şi de Comisia Europeană.

C.C.