3.7 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 20:42
No menu items!

Guvernul va trimite CSAT contractul pentru privatizarea CFR Marfă

spot_img

CFR Marfă are un nou patron - Grup Feroviar Român, al lui Gruia StoicaProiectul de hotărâre de Guvern privind aprobarea contractului cu Grup Feroviar Român pentru pachetul majoritar de acţiuni al CFR Marfă a fost inclus pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri. Premierul Victor Ponta a spus că Guvernul va aproba contractul de privatizare a CFR Marfă şi a precizat că documentul va fi transmis şi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), astfel încât preşedintele Traian Băsescu să nu lase Guvernul „să greşească”.

Hotărârea de Guvern se referă la aprobarea elementelor principale ale contractului care urmează să fie încheiat între Ministerul Transporturilor şi GFR pentru transferul a 51% din capitalul CFR Marfă.

GFR, parte a grupului Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat, la 20 iunie, câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumându-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro, reprezentând investiţii de mediu.

Gruia Stoica a declarat, marţi, pentru Mediafax, că Grup Feroviar Român discută cu instituţii financiare din top 5 mondial finanţarea tranzacţiei privind preluarea CFR Marfă şi este sigur că va putea face plăţile în condiţiile stabilite, fiind o companie bancabilă, solidă şi fără datorii.

De altfel, Traian Băsescu a declarat, luni, că firma care a câştigat licitaţia pentru a cumpăra CFR Marfă nu are banii necesari pentru a plăti suma convenită şi caută bani „pe la bănci”, deşi nu sunt prea multe instituţii de credit dispuse să finanţeze o astfel de sumă, şi s-a întrebat de unde va mai avea compania bani de investiţii pentru modernizarea CFR Marfă.

Pe de altă parte, Băsescu susţinea că premierul Victor Ponta trebuie să îşi asume, în calitate de ministru interimar la Transporturi, responsabilitatea politică pentru privatizarea CFR Marfă, având în vedere aprecierile pozitive făcute de acesta la modul cum s-a derulat privatizarea.