10.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 8:57

Guvernul va cere un audit extern la Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă

spot_img

Executivul va lua în discuție raportul întocmit de Ministerul Afacerilor Interne în cazul prăbușirii elicopterului SMURD în Lacul Siutghiol (Constanța) și a modului în care au intervenit autoritățile

accident-elicopter-SMURD

Guvernul va cere un audit extern la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, deoarece procedurile de la nivelul instituţiei, pentru care au fost asigurate fonduri, trebuie să fie mai bine pregătite, a anunţat miercuri premierul Victor Ponta, la debutul ședinței de Guvern.

Premierul a precizat, în şedinţa de guvern, că a primit de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) primele concluzii ale accidentului aviatic de la Siutghiol (Constanța) şi că vor fi aprobate “primele responsabilităţi care trebuie asumate”.

Va fi nevoie în continuare să continuăm să aflăm cum s-a produs şi cum s-a ajuns la această tragedie. Cu siguranţă, şi Parchetul va face ceea ce ţine de atribuţiile legale şi o să vreau pentru Departamentul de Intervenţii la Situaţii de Urgenţă să găsim soluţia unui audit extern, pentru că am investit şi investim foarte mult – şi e foarte bine acest lucru – însă, în final, oamenii şi procedurile trebuie să fie mai bine pregătite atunci când avem situaţii de acest gen.

Victor Ponta
premier

Victor Ponta a precizat că Sistemul de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă trebuie tratat cu respect, deoarece este una dintre instituţiile cele mai eficiente, dar a arătat în acelaşi timp că este clar că nu există “sisteme perfecte” şi că toate trebuie reevaluate şi îmbunătăţite.

Orice fel de vinovăţie sau responsabilitate va fi cazul va fi asumată“, a conchis premierul.

Marţi, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a decis să-l demită pe şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Constanţa, Viorel Jianu, şi i-a propus premierului Victor Ponta să-l schimbe din funcţie pe prefectul judeţului, Radu Volcinschi, ca urmare a problemelor la intervenţia de după prăbuşirea elicopterului SMURD. Potrivit procedurii, un prefect este schimbat prin hotărâre aprobată în şedinţă de guvern.