0.4 C
București
duminică, 23 ianuarie 2022 - 14:49
No menu items!

Guvernul va aloca bani pentru un dig în Teleorman. Ponta promite că va fi construit până în august

spot_img

inundatii

Premierul Victor Ponta a promis, marți, că Guvernul va aloca bani pentru reparații la casele sinistraților, dar și 15 milioane de lei pentru lucrări hidrotehnice de sistematizare a râurilor Vedea și Teleormanul și pentru construirea unui dig care să protejeze zone din judeţul Teleorman de alte inundaţii, autorităţile locale promiţând că, dacă fondurile sunt acordate, construcţia va fi finalizată până în luna august.

Într-o discuţie cu locuitorii ale căror case au fost inundate, Victor Ponta a spus că va aproba alocarea banilor, dar că vrea să se asigure că fondurile vor fi folosite efectiv la construirea digului.

Dacă nu facem digul, aşa o să fie mereu, nu ? Autorităţile mi-au spus că digul e gata în august dacă le dăm banii acum. Banii îi dau, dar vreau să văd pe ce. Soluţia e doar cu digul“, le-a spus Ponta oamenilor.

Sinistraţii din satul Beiu i-au spus premierului că o inundaţie similară a fost consemnată în 2005, tot din cauza lipsei digului.

“Bilanţul” inundaţiilor provocate de revărsarea râurilor Teleorman, Burdea, Tecuci, Vedea şi Câinelui şi a afluenţilor acestora arată că 131 de case au fost inundate în localităţile Tătărăştii de Jos, Necşeşti, Ciolăneşti, Beuca Vîrtoape, Balaci, Dobroteşti, Siliştea Gumeşti şi Frumoasa.

Apele au intrat în 317 curţi şi 685 de anexe gospodăreşti, afectând peste 37 kilometri de drumuri comunale, peste 7,5 kilometri de drumuri judeţene şi doi kilometri de drum forestier. În plus, viiturile au distrus 35 de podeţe.

Potrivit datelor furnizate, luni, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman, un număr de 30 de persoane erau izolate în satul Beuca, din cauza apelor. Pompierii au evacuat din calea viiturilor 117 oameni.

Avertizarea Cod roşu de inundaţii din Teleorman a fost ridicată, iar până marţi, la ora 18.00, rămân sub avertizare Cod portocaliu râul Neajlov, în judeţul Giurgiu, râurile Călmăţui, Vedea, Teleorman, Sabar, Ialomiţa şi Pârâul Câinelului, pe sectoarele din judeţele Teleorman, Giurgiu şi Ialomiţa.