15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 18:42
No menu items!

Guvernul sesizează DNA pentru dosare ale ANRP soluționate prioritar pentru obezitate sau hemoroizi. Update

spot_img

Peste 2.000 de cazuri au fost rezolvate ”la excepțional”

palatul-victoria

Corpul de control al primului ministru va sesiza Direcția Națională Anticorupție (DNA) și Curtea de Conturi pentru modul în care au fost soluționate unele dosare privind retrocedarea de imobile, în perioada 2008-2011.

Raportul privind verificările efectuate la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, arată că au fost soluționate cu prioritate cazuri tratate drept ”excepționale”, pentru că solicitanții sufereau de obezitate, hemoroizi, paranoia sau lombosciatică.

Alte cazuri se referă la tulburare depresivă recurentă, psoriazis, dislipidemie, colici renali sau osteoporoză, potrivit Agerpres.

Raportul arată că noțiunea de ”cazuri excepționale, temeinic motivate” nu a fost definită de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.

De-a lungul celor patru ani, Comisia a soluționat 8.136 de dosare constituite în temeiul Legii nr. 10/2001. Dintre acestea, 1.407 au fost soluționate potrivit numărului de înregistrare la Secretariatul Comisiei, 2.269 cu prioritate, fiind considerate ”cazuri excepționale”, iar dintre acestea un număr de 131 de dosare au fost soluționate în favoarea cesionarilor de drepturi la măsuri reparatorii, care s-ar fi aflat în situații de excepție.

Diferența de 4.460 de dosare este reprezentată de alte tipuri de dosare de despăgubire, precum cele de despăgubire ce conțineau hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.

”Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a transmis Corpului de control al primului-ministru o situație centralizatoare cuprinzând un număr de 63 de cazuri în care cererea de soluționare cu prioritate a dosarului de despăgubire a fost aprobată pentru titularul dreptului de proprietate, dar la momentul soluționării dosarului prin emiterea deciziei de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, drepturile la măsuri reparatorii erau cesionate integral sau parțial”, se mai arată în document.

Raportul arată că cea mai mare sumă pe care a primit-o un cesionar de drepturi la măsuri reparatorii care a beneficiat de prevederile referitoare la soluționarea cu prioritate a dosarelor de despăgubire a fost de 466,7 milioane de lei, într-un singur dosar.

Update 15.45

În afară de DNA și Curtea de Conturi, pe lista destinatarilor acestui raport, se află ANRP, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria prim-ministrului, Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice.