11.4 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 21:26

Guvernul se reunește joi pentru a discuta noul Cod Fiscal

spot_img

După aprobarea codurilor, Darius Vâlcov va părăsi Executivul

palatul-victoria

Guvernul se va reuni din nou în şedinţă, joi dimineaţa, pentru a discuta noul proiect de Cod Fiscal şi pe cel al Codului de Procedură Fiscală, a anunţat premierul Victor Ponta.

Proiectele ar urma să treacă de Consiliul Legislativ și să ajungă la Senat săptămâna viitoare.

Ponta a negat ipoteza creșterii taxelor locale, afirmând că noul Cod prevede posibilitatea actualizării cu inflația și le oferă autorităților locale marje de creștere sau scădere.

”Am vazut că mărim taxele la locale. Nu e adevarat, pur și simplu trecem în Codul Fiscal ceea ce era până acum o dată la trei ani, că se actualizează cu inflația. Doar că autoritățile locale pot să scadă taxele dacă vor sau pot să le crească, în funcție de decizia lor, în sensul în care dăm mai multă autonomie locală”, a sps prim-ministrul.

Noul proiect propune reducerea TVA, a accizelor și a cotei unice. TVA va fi adusă la 20% din ianuarie 2016 și la 18% din ianuarie 2018. De la 1 ianuarie 2016, va fi introdusă o cotă de 9% pentru alimentele de bază. Accizele vor fi reduse, iar cota unică de impozitare urmează a fi redusă de la 16% la 14% din ianuarie 2019.

Ponta a declarat luni că demisia lui ministrului Finanțelor Darius Vâlcov va intra în vigoare după aprobarea Codului Fiscal, după ce fostul primar al Slatinei a fost pus sub acuzare de DNA.