27 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 21:07
No menu items!

Guvernul se face responsabil de greva profesorilor. Sindicaliștii din Educație reamintesc că vor majorarea salariilor, nu prime

spot_img

Sindicatele din educaţie reamintesc Guvernului că vor majorarea salariilor, prin lege, cu 25 de procente, nu prime sau vouchere cu care îi ofertează guvernanții în ultima săptămână. Reprezentanții greviștilor susțin că astfel, Executivul se face singurul responsabil pentru continuarea grevei, dat fiind că nu a rezolvat cerinţa esenţială a profesorilor, ca salariul unui debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie.

”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” consideră că Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest. După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluţie care să ducă la stingerea conflictului din educaţie. Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleaşi prime/vouchere pe care angajaţii din învăţământ le-au refuzat săptămâna trecută. Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniştri cu care să negociem? De vineri am aşteptat invitaţia la discuţii, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susţinut de purtătorul de cuvânt al Executivului”, afirmă liderii sindicali într-un comunicat de presă.

Ei consideră că Guvernul  trebuie să înţeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerinţa esenţială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar.

În opinia sindicaliştilor, faptul că Guvernul refuză să emită un astfel de act normativ îi face pe angajații din Învățământ să creadă că, de fapt, Executivul nu doreşte nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în Educație.

Ei reamintesc solicitările către reprezentanţii Guvernului: majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice; emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a anunţat, duminică la prânz, că Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic cu primele de 2.500 de lei, diferențiate, ceea ce ar însuma 700 milioane lei de la bugetul de stat și din fonduri europene.

M. Nedelcu