6.1 C
București
luni, 1 martie 2021 - 9:25

Guvernul schimbă impozitarea jocurilor de noroc. Pokeriștii online sunt așteptați la ghișeele ANAF

O fundație nou înființată va strânge bani pentru tratarea dependenței și protejarea tinerilor

online_poker

Guvernul elimină pragul neimpozabil de 600 de lei pentru câştigurile din jocuri de noroc şi introduce o taxare progresivă, iar cei care câștigă bani din jocuri de noroc online va trebui să-și declare singuri veniturile pentru a fi impozitate, în condițiile în care nu se poate face oprire la sursă, pentru că respectivele site-uri nu au sedii în România.

Aceste prevederi apar în noua ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Fiscal, potrivit Mediafax.

Noul sistem elimină excepţiile de la impozitare pentru sume mici obţinute din jocuri de noroc și introduce trei trepte. Până în prezent, veniturile din jocuri de noroc au fost impozitate, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net.

Cele trei cote funcționează astfel: 1% pentru sume de până la 15.000 de euro, 16% între 15.000 și 25.000 de euro și 25% pentru sume de peste 100.000 de euro. Noul sistem exceptează de la impozitare doar veniturile obţinute din premii aflate sub valoarea de 600 lei, nu şi pe cele rezultate din jocuri de noroc.

Nu vor fi impozabile la sursă veniturile realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă (on-line), slot-machine, lozuri şi festivaluri de poker, astfel că aceste persoane vor fi obligate să depună la administraţia fiscală o declaraţie privind venitul realizat, pentru fiecare an fiscal, statul urmând să stabilească impozitul datorat.

Organizatorul de jocuri de noroc va fi obligat să păstreze o evidenţă nominală a persoanelor fizice care au obţinut venituri din jocuri de noroc mai mari de 15.000 euro şi să le declare statului.

De asemenea, Guvernul îi obligă pe organizatorii jocurilor de noroc să transfere între 1.000 şi 5.000 euro anual în contul unei fundaţii care va derula activităţi şi programe de protecţie a tinerilor împotriva acestui tip de jocuri, precum şi pentru prevenirea şi tratamentul dependenţei faţă de jocurile de noroc.