11 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 11:26

Guvernul renunță la interdicția exportului de grâu, printr-o nouă ordonanță militară. Explicații pentru românii din Diaspora

spot_img

Ministrul Marcel Vela e emis, joi, OM9, prin care interzicerea exportului de grâu a fost eliminată. De asemenea, prin documentul de joi s-a prelungit suspendarea zborurilor dinspre și către România din: Marea Britanie, Irlanda, SUA, Belgia, Olanda, Turcia, Iran, Italia, Franța și Germania.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, joi, la sediul MAI că România are la această oră încă 13.524 de locuri de carantină instituționalizată pentru românii care vin în țară. El le-a transmis celor din Diaspora să nu încerce să vină în țară cu gândul că vor sta în izolare la domiciliu, pentru că din moment ce statul are locuri pentru carantină instituționalizată și are și „capacitatea de multiplicare” a locurilor, ei nu vor ajunge acasă dacă vin de Paști în țară, ci vor sta în 14 zile în izolare în facilitățile statului. „Carantina la domiciliu este aplicabila doar in ultima fază, situație care nu este acum în România”, a explicat ministrul de interne.

Principala noutate a ordonanței militare 9 este eliminarea interdicției de export pentru grâu și produse derivate. Vela a spus că eliminarea interdicției a venit după ce guvernul a asigurat necesarul de grâu pentru Rezerva de stat.

Reamintim că interdicția a fost criticată atât de Comisia Europeană, cât și de unele state membre. Spre exemplu, ministrul grec al Dezvoltării Agricole şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la decizia României într-o scrisaore adresată comisarilor europeni.

De remarcat că guvernul a adoptat o nouă ordonanță militară exact în ziua în care Parlamentul a votat o hotărâre prin care cere executivului să nu mai apeleze la acest instrument.