11.8 C
București
duminică, 28 februarie 2021 - 15:15

Guvernul reduce TVA-ul pentru pâine la 9% din 1 iulie, ”de probă”. Ponta cere solidaritate

Guvernul reduce TVA-ul pentru pâine la 9% din 1 iulie, ”de probă”. Ponta cere solidaritate

Reducerea TVA la 9% pentru pâine se va aplica începând cu 1 iulie, iar premierul Victor Ponta a cerut solidaritate de la producătorii din domeniu, dar și de la consumatori, pentru ca măsura să aibă success. Potrivit șefului Executivului, măsura va fi una ”de probă”, pentru a vedea dacă teoria Guvernului privind reducerea evaziuneii este una reală sau nu.

“Discuția în care am rămas cu cei de la FMI a fost aceea de a lua un produs din semestrul II, de la 1 iulie, și ne-am gândit cu ministrul Agriculturii la pâine, să facem acea reducere a TVA pe tot lanțul, pentru că nu avem voie să facem doar într-o parte a lanțului, ar fi considerat ajutor de stat”, a precizat Ponta.

Conform declarațiilor premierului, perioada 1 iulie – 31 decembrie 2013 va fi “de probă”, pentru a vedea care teorie se va dovedi a fi reală: cea a Guvernului, potrivit căreia vor fi încasări mai mari cu un TVA scăzut sau cea a FMI, conform căreia scăderea va determina o nouă gaură în buget.

Reamintim că Fondul Monetar Internațional nu susține o reducere a TVA la alimente decât în situația în care scăderea încasărilor din acest impozit direct ar fi compensată din alte taxe.

Ponta a arătat că deja a discutat cu ministrul Agriculturii în vederea încheierii unor parteneriate cu producătorii de pâine din țară. “I-am cerut lui Daniel Constantin să facă un parteneriat cu producătorii, să le explice că dacă avem succes trecem de la pâine și la alte produse”, a subliniat Ponta.

Premierul a cerut, luni, solidaritate atât de la producătorii din panificație – care să renunțe la evaziunea cu TVA – cât și de la consumatori, care, la rândul lor, să ceară bon fiscal. Altfel, Guvernul nu va reuși să convingă Fondul să extindă această măsură și la alte produse alimentare.

În ceea ce privește ieftinirea pâinii, premierul nu a dat un răspuns concret, menționând că probabil producătorii îsi vor include în această scădere a TVA alte pierderi sau investiții pe care vor să le facă.

Următoarea discuție cu FMI asupra reducerii TVA va avea loc la următoarea evaluare a acordului stand-by. “O să încercăm atunci, de la 1 iulie, odată cu rectificarea bugetară, să facem acel proiect-pilot pentru un singur produs, pentru a vedea dacă opinia noastră, și anume ca un TVA redus duce în realitate la încasări mai mari și la combaterea evaziunii fiscale, e reală”, a declarat Ponta.

Ponta a menționat, de asemenea, că a prezentat proiectul reducerii TVA în panificație delegației FMI. “Cei de la FMI au spus foarte clar: cât se pierde contabil dacă doar la pâine reduceți TVA? Cred că este undeva spre 200 de milioane, nu? 200 de milioane de lei. Îi puneți din altă parte cei 200 de milioane de lei la rectificare – asta înseamnă că nu aveți încasări mai mici – și vedem dacă în șase luni chiar este adevărat ce spuneți voi”, a precizat Ponta.

Cosmina Croitoru