1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 0:11
No menu items!

Guvernul reduce TVA pentru alimente de la 1 iunie. UPDATE

spot_img

tva

Premierul Victor Ponta a declarat marți că decizia Guvernului este să reducă anticipat cota de TVA pentru alimente și băuturi nealcoolice de la 1 iunie, de la 24% la 9%.

Scăderea de 15 puncte procentuale de la 1 iunie trebuie se se duce, aproape toate în preț. Trebuie să verificăm că aceste 15 pp se reduc din preț, nu doar cresc profiturile unor comercianți.

Cota medie la TVA ajunge la 17,5%, pentru că produsele alimentare au o pondere importantă.

Guvernul a transmis luni că are spațiu fiscal disponibil pentru o reducere anticipată a cotei de TVA, având de ales între reducerea cotei generale de la 24 la 20% sau a cotei TVA pentru alimentele de bază de la 24 la 9%. Ambele măsuri vor fi în vigoare oricum simultan, din 2016, potrivit noului Cod Fiscal.

UPDATE 12.47

Declarații Ponta:

  • Cota de 9% se va aplica și în serviciile de alimentație publică, restaurante.
  • În cazul alimentelor, băuturi nonalcoolice, este vorba de cea mai mare evaziune. Vreau sprijin prin controalele ANAF, 9% este cota pe care o poate plăti oricine fără a intra în faliment.

UPDATE 18.49

Relatare a agenției Bloomberg:

După ce a redus anul trecut deficitul bugerat la 1,8% din PIB, față de 7,2% în 2009, printr-o serie de măsuri, inclusiv tăieri de salarii în sectorul public, limitarea angajărilor și creșterea de taxe, România caută acum să schimbe direcția de la una dintre cele mai dure politici de austeritate spre creșterea consumului și aducerea puterii de cumpărare mai aproape de nivelurile văzute în statele mai bogate din UE.