18.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 18:38

Guvernul pune autorităţile de management Mediu și Transport sub Ministerul Fondurilor Europene

spot_img

Executivul pornește de la premisa că o coordonare directă din  partea ministrului Eurgen Teodorovici va duce la un grad de absorbție mai mare

teodorovici

Ministerul Fondurilor Europene va prelua Autorităţile de Management POS Mediu şi POS Transporturi de la ministerele specializate, iar această operațiune a fost aprobată de Guvern cu argumentul că absorbţia fondurilor UE de către aceste structuri este redusă şi România riscă să piardă bani.

Gradul de absorbţie înregistrat în prezent, cu un an înainte de finalizarea perioadei de eligibilitate, atât pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu), cât şi pentru Programul Operaţional Sectorial Transport (POS Transport) este încă redus, fiind necesară realizarea, până la finalul anului viitor, a unui volum de cheltuieli eligibile de 1,7 miliarde euro pentru POS Mediu şi, respectiv, două miliarde euro pentru POS Transport. În cele două programe, există un număr semnificativ de proiecte cu risc de nefinalizare, cu o valoare de aproximativ 2,8 miliarde euro.

”Stadiul pregătirii portofoliului de proiecte pentru perioada de programare 2014-2020 nu este avansat la un nivel care să permită evitarea dezangajării fondurilor alocate acestei activităţi în cadrul POS Mediu şi POS Transport, precum şi a fondurilor alocate acestor sectoare în cadrul Programului operaţional infrastructura mare”, se arată în motivarea Guvernului.

În luna martie a acestui an, Ministerul Fondurilor Europene a mai preluat Autorităţile de Management pentru Programul Operaţional Competitivitate (POSCCE) şi Programul Operaţional privind Resursele Umane (POSDRU), de la Ministerul Economiei, respectiv de la Ministerul Muncii.

Ministerul Transporturilor a comunicat că POS Transport încheie acest an cu un grad de absorbţie a fondurilor europene de 58,55%, suma atrasă în 2014 ridicându-se la 1,128 miliarde euro, cu peste 100 milioane euro peste ţinta fixată. În luna octombrie, rata de absorbţie pentru POS Mediu era de 40%.