15.4 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 2:08
No menu items!

Guvernul pregăteşte noi taxe şi impozite, printre care mărirea TVA, care va aduce SCUMPIRI la toate produsele

spot_img

Guvernul analizează un pachet de creşteri mari de impozite şi taxe. Coaliţia vrea să introducă TVA unic de 19%, un impozit de 10% pentru licenţa la jocurile de noroc sau produsele de tutun, ori băuturi scumpe, o taxă de 1% pentru clădirile rezidenţiale care cumulat depăşesc 500 de mii de euro, o taxă mărită de 10%. În compensație, coaliția discutădar şi majorarea salariului minim de la 3.000 de lei la 3.300 de lei în prima etapă şi la 3.750 în a doua, respectiv în construcţii de la 4.000 la 4.500 lei. Aceste decizii ar urma să fie aplicate în curând.

Coaliția PSD-PNL negociază în aceste zile un mega-pachet de măsuri fiscale, creșteri de taxe și impozite, care ar urma să fie aplicate fie de la 1 august, fie de la 1 septembrie, pentru a acoperi gaura bugetară de câteva zeci de miliarde de lei și pentru ca România să se încadreze în deficitul negociat cu Comisia Europeană.

În aceste zile se află la București „șefa PNRR”, Celine Gauer, pentru a discuta despre jaloanele și reformele asumate de România.

Noile taxe ar aduce şi noi scumpiri. Astfel, prețul mai multor produse ar urma să crească ca urmare a modificărilor privind TVA-ul.

Unele creșteri de taxe și impozite sunt complet noi, cum ar fi introducerea unui impozit de 1% pentru clădiri rezidențiale care cumulat depășesc valoarea de 500.000 de euro, altele sunt idei mai vechi cum ar fi impozite mărite pentru jocuri de noroc și tutun.

Cele mai importante propuneri aflate în discuție:

-Introducerea unui impozit de 1% pentru clădirile rezidențiale care cumulat depasesc 500 de mii de euro. Un proprietar care deține mai multe imobile sau terenuri a căror valoare trece de acest prag ar urma să plătească minimum 5000 de euro anual la stat.

-Ajustare fiscală în cazul micro întreprinderilor care plătesc în prezent 1% pe cifra de afaceri în cazul în care această cifră nu depășește 500 de mii de euro. Se propune o ajustare fiscală în cazul micro-întreprinderilor care au nivel de profitabilitate de peste 30%. Impozitul în acest caz crește spre 2% (potrivit unor surse guvernamentale, pentru circa 15 miliarde de euro profit raportat e micro se plătesc  în prezent doar 1% impozit)

Impozit pe dividende crescut de la 8% la 10% (procentul se află încă în discuție)

Impozit de 1% pentru companiile a căror cifra de afaceri depășește 100 de milioane de euro. (măsura nu are însă susținere în Guvern)

Majorarea salariilor minime de la 3.000 de lei la 3.300 de lei în prima etapă și la 3750 în a doua, respectiv în constructii de la 4.000 la 4.500

Supraimpozitarea veniturilor care depășesc salariul Presedinelui României.

TVA unic de 19%, eventual crescut la 21 sau 22%. În prezent există cote reduse de TVA pentru anumite bucuri și servicii, cum ar fi TVA de 9% la alimentele de bază. Asta ar însemna anularea cotelor diferentiate de TVA la Horeca, pâine, carne, lapte, cărți, activitati culturale, etc. 

-Vor fi supraimpozitate sumele de transfer în cazul companiilor care își scot profitul din țară.

-Vor fi desființate 200 de mii de posturi neocupate din administrație.

-Introducerea contribuției de asigurări de sănătate (CASS) si la salariile din Agricultura – Cultivare /Procesare / Producție si din Construcții

Impozit mărit cu 10% la licența pentru jocuri de noroc, aparate tip “păcănele”, tutun rece – țigări electronice, băuturi de lux, cognac, rom, whiskey, champagne, alimente de lux – fois gras, icre negre, etc

Creșterea de la 1% la 10% a impozitului pe câștigurile de la Bursă.

Potrivit unor surse politice, pe lângă creșterea de taxe, se analizează şi o majorare a salariului minim din acest an de la 3.000 de lei la 3.300 de lei în prima etapă şi la 3.750 în a doua, respectiv în construcţii de la 4.000 la 4.500 lei. 

                                                                                                                   Adina Silav