16.7 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 5:37
No menu items!

Guvernul Ponta se confruntă cu prima moțiune

spot_img

Camera Deputatilor

Guvernul Ponta înregistrează prima moțiune formulată împotriva sa. Democrat-liberalii au depus, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, moţiunea simplă intitulată „Brambureala din educaţie duce la plagiat şi eşec şcolar”, prin care acuză „distrugerea sistematică” de către USL a sistemului de învăţământ prin măsurile luate în cele patru luni de la preluarea guvernării.

Potrivit PDL, România are „un premier şantajabil”, democrat-liberalii solicitând, printre altele, demisia prim-ministrului şi a ministrului educaţiei şi renunţarea la introducerea bacalaureatului profesional pentru 2013.
Anunţul depunerii moţiunii a fost făcut de liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, iar preşedintele Camerei Deputaţilor a spus că textul va fi analizat în prima şedinţă de Birou Permanent.
Prin moţiune, PDL solicită mai multe măsuri prin care susţine că se poate redresa situaţia din Educaţie: renunţarea la bacalaureatul profesional pentru 2013 şi continuarea învăţământului profesional; renunţarea la ideea mutării clasei pregătitoare obligatorii de la şcoli la grădiniţe; depolitizarea organismelor care se ocupă de etica universitară şi de verificarea titlurilor universitare; renunţarea la numirea politică a directorilor de şcoli; retragerea de către ministrul Educaţiei a titlului de doctor deţinut „în mod nemeritat” de premierul Victor Ponta; demisia premierului şi a ministrului Educaţiei.
Democrat-liberalii acuză Guvernul Ponta că a produs 10 „dezastre” în Educaţie, „pentru care nu are nicio scuză în afară de propria-i incompetenţă”.
Potrivit PDL, „Victor Ponta a fost incapabil să numească o persoană de calitate la Ministerul Educaţiei”, iar Guvernul actual „a distrus sistematic organizarea pentru clasa pregătitoare, minuţios gândită de guvernarea PDL”.
PDL mai acuză Guvernul Ponta că a oprit toate demersurile pentru încurajarea învăţământului profesional reintrodus de Guvernul Boc, că a schimbat pe criterii politice toţi inspectorii şcolari generali, toţi adjuncţii, precum şi peste 4.000 de directori de şcoli, dar şi că a ratat începerea anului şcolar cu o săptămână, pentru prima dată în istoria învăţământului din România.
Alte nemulţumiri enunţate în moţiune se referă la faptul că Guvernul Ponta a modificat prin ordonanţă de urgenţă Legea Educaţiei Naţionale ‘pentru a putea selecta cadrele didactice pe alte criterii decât performanţa’ şi a schimbat componenţa comisiilor ministerului politizându-le astfel încât acestea ‘să acopere plagiatul premierului Victor Ponta’.
Potrivit PDL, „Ponta a dat dispoziţie să fie schimbată Comisia Naţională de Etică, care a fost populată cu membrii activi ai USL”’. „Puţini intuiau, atunci, că scopul modificării comisiei nu era acoperirea domnului Mang (fostul ministru al Educaţiei Ioan Mang – n.r.), ci albirea domnului Ponta, care ştia foarte bine ce conţinea teza lui de doctorat. Restul a devenit caz de studiu pentru plagiat. (…) Cât timp Victor Ponta rămâne doctor în drept, sistemul de învăţământ transmite tuturor mesajul că furtul este premiat, că impostura este bine-venită, că minciuna este apreciată”, se afirmă în moţiune.
Din punctul de vedere al PDL, „România are acum un premier şantajabil de către baronii propriului partid”.