2.9 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 11:35
No menu items!

Guvernul Ponta 2 ar putea avea peste 50 de secretari de stat. Lupte crâncene în USL pe funcții

spot_img

guvern ponta 2

Cabinetul Ponta 2 ar putea avea aproape 50 de secretari de stat pe fondul restructurării unor ministere și creării altora noi. Primul Guvern Ponta a ajuns la 46 de secretari de stat, cu 14 mai mult decât fostul Executiv condus de Emil Boc. Filialele PSD, PNL și PC deja emit pretenții pentru aceste posturi din eșalonul doi  guvernamental, iar unele nume susținute de unii grei ai acestor partide sunt considerate deja favorite.

Victor Ponta a anunțat că va face literă de lege din impunerea în organigrama fiecărui minister a doar câte doi secretari de stat. Cu un guvern format din 17 miniștri cu portofoliu și alți 9 miniștri delegați, Cabinetul Ponta 2 ar putea trece lejer de 50 de secretari de stat. Conform unor surse din cadrul USL, numărul lor ar putea fi suplimentat pe viitor, așa cum s-a procedat și în cazul primului Guvern Ponta.

O suplimentare a numărului de secretari de stat va însemna o împovărare a bugetului, fapt dovedit și în timpul guvernării Boc. Atunci, liderul democrat-liberal a operat o reducere a numărului de secretari de stat, de la 50 la 32, realizând economii de aproape 2 milioane de euro/an.

În prezent însă, presiunea liderilor și baronilor locali sătui de cei opt ani de opoziție, este foarte mare și se caută loc pentru a satisface cât mai multe dintre aceste doleanțe. Inițial, Ponta anunțase că s-ar putea aplica principiul ministerului monocolor: partidul din USL care dă ministrul, va da și secretarii de stat. La presiunea baronilor locali, premierul și-a nuanțat ulterior această poziție.

„Fiecare minister va avea de regulă doar doi secretari de stat. Nu neapărat monocolar politic, monocolor ca decizie politică, pentru că sunt miniștri PSD care au colaborat foarte mine cu secretari de stat PNL și invers. Nu punem o regulă clară, punem regula ideii de echipă între ministru și cei doi secretari de stat”, a revenit Victor Ponta la finele lui 2012, adăugând că nu a pus accent pe ideea de monocolor politic, ci de monocolor în privința deciziei politice.

Cu USL pe val în teritoriu, după alegerile parlamentare, mai toate filialele cu rezultate foarte bune au emis pretenții la un număr cât mai mare de scaune de secretari de stat. De exemplu, preşedintele organizaţiei PNL Prahova, Mircea Roşca, se laudă că organizația pe care o conduce a obținut cel mai bun rezultat din ţară raportat la momentul pornirii: de la un deputat, cât mai avea înaintea alegerilor, la şase deputaţi şi un senator, o creştere de 70%. Din această cauză, numai USL Prahova a emis pretenții la patru poziții de secretari de stat, susțin surse liberale. Deja, consilierul județean PSD Mihai Albulescu a fost numit, oficial, secretar de stat în Ministerul Energiei, iar liderul PSD Mircea Cosma îl vrea pe Augustin Mitu, secretar de stat în Ministerul Educaţiei. Liderii USL Prahova mai speră la un loc dec secretar de stat la Mediu, dar concurența este mare.

Valeriu Motoc