16.1 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 1:25

Guvernul Orban, testul suprem în Parlament. Pe câte voturi se bazează Ludovic Orban

spot_img

Guvernul Ludovic Orban are azi ultimul și cel mai greu test de până acum, acela al obținerii numărului de voturi necesare învestirii în Parlament.

Votul este programat să aibă loc la ora 14.00.

Potrivit Adevărul, liberalii s-ar baza pe aproximativ 238-239 de senatori şi deputaţi.

Fie Guvernul Orban trece la mustaţă, fie votul va fi amânat până după alegerile prezidenţiale, un scenariu, de altfel, agreat de PSD.

Partidul lui Victor Ponta va înclina decisiv balanţa, exact la patru ani după tragedia de la Colectiv.

Liberalii au negociat la sânge cu parlamentari de la PSD şi de la ProRomânia, încercând să adune cele 233 de voturi necesare instalării noului Executiv, susţin surse politice pentru Adevărul.

Liderul PNL Ludovic Orban are asigurate doar 225 de voturi, în condiţiile în care, pentru învestirea noului guvern, sunt necesare minimum 233.

De unde mai culege PNL încă cel puţin 8 voturi?

„În momentul de faţă, pe lângă cei 225 de parlamentari care sunt în grupurile care susţin învestirea Guvernului, cu care am semnat acorduri sau am stabilit înţelegeri, sunt încă 11 parlamentari cu care am discutat personal şi mi-au confirmat într-un procent destul de mare faptul că vor fi prezenţi la votul de învestire a Guvernului”, a afirmat duminică Ludovic Orban.

Chiar dacă Victor Ponta a anunţat că Pro România nu va vota Guvernul Orban, liberalii ar avea negociate în mod sigur patru voturi din partea aleşilor ProRomânia, însă ar mai putea primi susţinerea a încă doi sau trei parlamentari aflaţi în tabără lui Ponta, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

De asemenea, PNL aşteaptă voturi şi de la câţiva social-democraţi, deşi Viorica Dăncilă le-a interzis aleşilor PSD să fie prezenţi în sală.

Patru voturi ar putea obţine liberalii de la aleşii PSD, susţin surse politice pentru „Adevărul”.

La acestea se mai adaugă şi voturile parlamentarilor PSD Cluj, trei la număr, aflaţi în război cu Liviu Alexa, liderul impus de Viorica Dăncilă în fruntea filialei judeţene.

De asemenea, tot din zona PSD ar urma să vină încă două voturi: deputatul Remus Borza (care nu este membru de partid, dar activează în grupul parlamentar PSD) şi Sorin Bota, exclus din formaţiunea social-democrată după ce a votat la moţiunea de cenzură.

Negocieri mai sunt purtate şi cu parlamentarii neafiliaţi,

cum e cazul foştilor deputaţi ai ALDE, Graţiela Gavrilescu, Marian Cucşa şi Alexandru Băişanu, foştii social-democraţi Mihăiţă Găină, Emanoil Savin şi Emanuel Bodnariu, sau foştii USR-işti Oana Bîzgan şi Adrian Dohotariu.

Potrivit calculelor făcute de PNL, Guvernul Orban ar putea trece cu 238 de voturi, deci patru peste limita majorităţii.

Liberalii au şi o estimare optimistă: 240 de voturi, în cazul în care toţi parlamentarii PSD şi ProRomânia cu care au negociat la bucată îşi respectă cuvântul şi votează alături de Opoziţie.